spot_img
spot_img

Десетине хиљада људи на Тргу Крајине

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Десетине хиљада људи из свих крајева Босне и Херцеговине окупило се на Тргу Крајине у Бањалуци, како би пружили подршку породици Драгичевић у потрази за истином о убиству младића Давида Драгичевића.

Почетак скупа је каснио јер су организатори чекали да се окупе сви грађани који су долазили из других градова БиХ. На почетку је пуштена Давидова пјесма “Клинац у гету”, коју су окупљени уз подигнуте песнице отпјевали углас.

Грађанима су се обратили родитељи убијеног Давида, Давор Драгичевић и Сузана Радановић и представници групе “Правда за Давида”.

Давидова мајка, Сузана, истакла је да је поносна што су се грађани окупили у оволиком броју на Тргу Крајине.

“Молим вас суграђани немојте никад заборавити Давида”, казала је Сузана.

Давор Драгичевић, отац убијеног младића, подсјетио је да седам мјесеци тражи истину и правду за убиство свог сина Давида.

“Кумио, молио, тражио истину и правду. Нема овдје ни МУП-а, ни институција, а камоли озбиљне државе. Свему једном дође крај. Мир и достојанство, љубав, снага, толеранција. На Давидовом тргу ми смо људи. Они су убице, запамтите, Суживота са убицама нема, ни комшијских односа. Група ‘Правда за Давида’ није и никад неће бити политичка, страначка, навијачка, вјерска, национална. Грпа ‘Правда за Давида’ је група истине и правде, дјеце, Давидових другара, мене и вас, какви смо, неокаљани”, рекао је Давор и најавио оснивање фондације “Правда за Давида”, која ће, како је истакао, помагати дјеци и свима осталима којима је то потребно.

“Ја ћу бити ваш слуга до краја живота за истину и правду”, поручио је Давор окупљеним грађанима.

Он је рекао да цијелу истину зна , те да је отмица и убиство Давида Драгичевића планирано прије његовог нестанка 17. марта.

“Правду ће добити Давид Драгичевић, група ‘Правда за Давида, ја никад нећу добити правду, никад. Као што рече мајка, не могу рећи колико сам поносан вечерас. Да могу, заплакао бих, али не могу. Могу само да плачем на његовом гробу. Данас сам био послије пет мјесеци на Давидовом гробу. Је ли знате, убице, како је отићи дјетету од 21 годину на гроб. Шта да му кажем, шта да му дам?”, упитао је Давор Драгичевић.

Он је рекао да није имао много новца да да свом сину, али му је пружао љубав.

“Нисам имао три милиона КМ да му дам. Кад смо имали чоколаду дали смо му. Кад нисмо имали чоколаду дали смо му пољубац мајка Сузана и ја. Ево, нека каже чим се играо. Картонском кутијом се играо. Узме картонску кутију и сат времена се дијете игра”, рекао је Давор и додао:

“Седам мјесеци немам живота, ради кога, ради чега?”, упитао је Давор.

Послије Давидовог оца, поново се обратила мајка Сузана, која је поручила да је ово борба за сву дјецу у држави.

“Шта послије Давора ја могу да кажем, остали смо без дјетета. Направили су то на тако монструозан начин. Ја као мајка само могу да кажем: ‘Не дај Боже да се ово икоме деси. Борите се’. Ово је Даворова борба. Да није њега ја не знам како бих ово све издржала. Да ли бих могла? Ви се од 18. марта борите за себе, за вашу дјецу. Давору и мени више не могу ништа. А ваљда сте и препознали код Давора да је повукао црту и зна да није тешко погинути за своје дијете. Има храброст, не могу му ништа. Ја сам га чак пар пута молила да се кандидује за предсједника. Народ га воли'”, рекла је Сузана.

Члан групе “Правда за Давида” Данијела Ратешић је рекла да је Давор од самог почетка знао да је Давид убијен, те да од самог почетка тражи да се открију одговорни за смрт његовог сина.

“Давид живи кроз Давора, Сузану, кроз своју сестру Теодору, брата Андреја и кроз све нас. Нека ти је слава прекрасни дјечаче”, рекла је Данијела Ратешић.

Скупу су се обратили и Давидови пријатељи познатији као ‘Дванаест величанствених’. “Господо, убили сте једног Давида, а добили хиљаде других”, казала је једна Давидова пријатељица.

Двадесетједногодишњи Бањалучанин Давид Драгичевић нестао је у ноћи са 17. на 18. март ове године, а његово тијело је пронађено шест дана касније на ушћу рјечице Црквена у Врбас. Полиција је најприје саопштила да у случају смрти Драгичевића нема елемената кривичног дјела, да би Окружно јавно Тужилаштво Бањалука три по мјесеца касније је оквалификовало смрт Давида Драгичевића као убиство.

 

 

 

 

(nezavisne.com/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img