Dame sa šljemom ruše barijere i predrasude na poslovima u rudniku

LJiljana Jovičić, LJiljana Mikić Rudić, Peja Jović i diplomirani inženjer geologije Svetlana Renovica su četiri od 286 žena zaposlenih na Rudniku i Termoelektrani (RiTE) Ugljevik.

Ove hrabre žene svakodnevno su zaposlene na poslovima rudara, odnosno nosilaca nekoliko značajnih službi na Rudniku.

- Reklama -

Do juče je ovaj posao bio “rezervisan” za muškarce, ali su one svojom marljivošću, sposobnošću i znanjem brzo srušile tu barijeru. U ovom ugljevičkom kolektivu žene danas rade “rame uz rame” sa svojim muškim kolegama i svakodnevno su na poslovima na Površinskom kopu “Bogutovo selo”.

Nekada je na Rudniku radila jedna žena koja je vozila cisternu i u tom poslu parirala kolegama. O njoj su tada, kao o kuriozitetu, pisale sve novine. Sada je tu sedam žena rukovodilaca službi i radnih cjelina, kažu Srni u ovom preduzeću.

Ljiljana Jovičić, koja je tehnički rukovodilac radne cjeline “Otkrivka”, organizuje posao za oko 400 radnika – muškaraca.

Površinski kop “Bogutovo selo” je njen svakodnevni radni ambijent u kome su zaposleni stalno izloženi različitim spoljnim uticajima – sunce, kiša, prašina i snijeg.

“Tehnološki proces odvija se kontinuirano kroz smjene. Sistem je četvorobrigadni, radi se u tri smjene, samo nas vremenski uslovi ograničavaju u našem radu”, ističe Jovičićeva.

Ona navodi da joj je ovaj “muški” posao uskratio nešto od ženstvenosti – žene su tu stalno na terenu, ne mogu svaki dan da budu našminkane i dotjerane.

“Žene u drugim državama voze `dampere`, pa i avione. Ako neko ima želju i cilj, pol ne može da bude prepreka da se sve to i ostvari”, zaključuje LJiljana Jovičić.

Diplomirani inženjer rudarstva LJiljana Mikić Rudić je rukovodilac Službe za ekologiju, rekultivaciju i upravljanje otpadom.

Njen posao na Rudniku jeste da se nakon eksploatacije uglja, prirodi vrati uzeto.

“Vršimo rekultivaciju eksploatisanih površina i u tom dijelu smo zadovoljni. Imamo rekultivisanih 200 hektara površine na kojima je zasađeno 620.000 sadnica”, kaže Rudićeva.

Peja Jović, diplomirani rudarski inženjer, rukovodilac Službe za odvodnjavanje i održavanje saobraćajnica, odrasla je pokraj Rudnika, što je uticalo na njen izbor zanimanja.

“Uspjela sam da završim fakultet i nakon 20 godina rada na Rudniku dočekala da stanem na rukovodeće radno mjesto za odvodnjavanje i održavanje saobraćaja.

Svi smo u porodici generacijama vezani za ovaj rudnik. Zadovoljna sam i ispunjena. Ostvarila sam svoj san”, kaže Jovićeva Srni.

Svetlana Renovica, diplomirani inženjer geologije, u ovom preduzeću radi trideset tri godine, a trenutno je rukovodilac Geološke službe.

“Naš posao je da utvrdimo gdje ima uglja, koliko ima rezervi, kakvog je kvaliteta, a onda dolaze rudari i ostali da ga eksploatišu, te isporuče na Termoelektranu i, na kraju, proizvodimo struju”, priča Renovica.

Kolega ovih sposobnih i uspješnih žena, diplomirani inženjer rudarstva Željko Đurđević, ističe da su odličan tim.

“Rudarski posao nije lak. Žene završavaju fakultete, inženjeri su isto kao i mi, i tu ne vidim razliku. Meni je koleginica šef i rukovodi cjelinom sa skoro četiri stotine radnika, što nije malo.

Posao u rudarstvu je težak – radi se noću, u smjenama, i zimi, i ljeti. Vidjeli ste kako je bilo teško i na -20 stepeni Celzijusovih pokrenuti proizodnju, pokrenuti ljude, mašine. Sve to iziskuje jedan dodatni napor, rad, odgovornost”, napominje Đurđević.

Na Rudniku je zaposleno 884 radnika, od kojih su 32 žene. U RiTE “Ugljevik” od 1.800 zaposlenih 286 je žena.

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime