spot_img

Đaci ne razlikuju prostu i proširenu rečenicu

Published:

spot_img

Rezultati Republičkog pedagoškog zavoda RS o eksternoj provjeri znanja iz srpskog jezika učenika završnih razreda srednjih škola pokazali su nizak nivo znanja.

“Rezultati su katastrofalni. Prosto ne mogu vjerovati da ne znaju razlikovati prostu i proširenu rečenicu, da ne znaju pravopis i gramatiku”, kaže Branislava Pušara, pomoćnik direktora Srednje škole “28. juni” iz Istočnog Sarajeva.

Ipak, neki smatraju da je test bio težak i nestručno urađen od strane Pedagoškog zavoda.

“Provjera kao da je urađena čisto da neko odradi svoj posao, a ne da vidi koliko učenici stvarno znaju i mogu. U prvom zadatku testa zadana je složena rečenica koja je duga kao jedan tekst, a učenik je trebalo, u tom velikom tekstu, da pronađe trinaest rečenica. Zatim, narednih 13 pitanja koja su slijedila bila su vezana za tu prvu rečenicu, da se odrede odnosi među rečenicama, koja je rečenica objekatska, koja atributska, koliko je sastavnih… I ako je učenik prvi zadatak uradio pogrešno, on više 13 zadataka ne može uraditi tačno”, rekla je Ljubinka Govedarica, profesor srpskog jezika u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, koja je ujedno i predsjednik Aktiva profesora srpskog jezika, koji je pregledao testove.

Kako navode iz Republičkog pedagoškog zavoda RS, najbolje rezultate su pokazali učenici regije Semberija pa slijede Prijedor, Birač, Hercegovina, Banjaluka, Doboj, a najlošije je imala sarajevskoromanijska regija.

“Provjera učeničkih postignuća je izvršena nizom zadataka objektivnog tipa u skladu sa odgovarajućim uputstvom za eksternu provjeru učeničkih postignuća koje je blagovremeno dostavljeno svim srednjim školama. Niz  zadataka objektivnog tipa  je imao  20 zadataka sa uvodnim uputstvom za rad, vrijeme za rješavanje zadataka je bilo ograničeno na 60 minuta. Eksternoj provjeri znanja je pristupilo 5.397 učenika”, navodi Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Kaže da je osnovni cilj eksterne provjere učeničkih postignuća četvrtih razreda srednjih stručnih i tehničkih škola da se na relativno objektivan način utvrdi tekuće znanje učenika iz ovog predmeta na kraju srednjeg školovanja, odnosno u četvrtom razredu, da se ovlada procesima i procedurama ovakve provjere  i da se nakon sačinjene analize postignutih rezultata predlože koraci za poboljšanje ne samo znanja, nego i procesa učenja, planiranja i programiranja nastavnih sadržaja.

Republički pedagoški zavod će krajem maja, kada se završe eksterne provjere znanja iz drugih planiranih predmeta, održati sastanak sa direktorima srednjih stručnih i tehničkih škola i upoznati ih sa analizom inspektoraprosvjetnog savjetnika za srpski jezik.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img