spot_img
spot_img

Да се парламентарци не озноје, потрошиће 1,2 милиона марака

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Служба за заједничке послове институција БиХ предложила је Савјету министара БиХ да донесе одлуку о замјени система климатизације у згради Парламентарне скупштине БиХ, у износу од 1,2 милиона марака, колико би требало да буде утрошено у наредне три године.

Одлука, која је у форми приједлога, требало би да буде уврштена у Програм вишегодишњих капиталних улагања 2022-2024.

У питању су реконструкција и инвестиционо одржавање, а средства за реализацију пројекта требало би да се обезбиједе у буџету институција БиХ, на начин да по пола милиона КМ буде обезбијеђено у наредне двије године, а онда 2024. додатних 200.000 марака.

“Служба за заједничке послове институција БиХ ће по окончању вишегодишњег пројекта који је предмет ове одлуке сачинити и доставити Савјету министара информацију о реализацији пројекта”, истиче се у Приједлогу одлуке.

Мишљења делегата о овој инвестицији су подијељена, па тако једни сматрају да је улагање у климатизацију неопходно, а други да је ријеч о потпуно непотребном трошку у ово тешко вријеме.

Душанка Мајкић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, истиче да, према информацијама којима располаже, у згради парламента имају систем који служи и за гријање и за хлађење, а зграда је велика те је систем комплексан и ради много година. Она оцјењује да је неопходно да се овај проблем ријеши.

“Што се тиче одржавања, не знам уопште како је то одржавано. Претпостављам да је одржавање доведено у питање. У тој згради се љети не може бити ако нема климе. Ја сам знала, пошто сам међу онима који најдуже остају до увече, мокра љети излазити из те зграде. Зими сам све лакше подносила, али љети је паклено. Велики број људи тамо борави, велики су простори које треба охладити и загријати”, казала је Мајкићева у изјави за “Независне новине”.

Не мисли тако Златко Милетић, такође делегат у Дому народа парламента БиХ, који сматра да је у питању, за ово вријеме потпуно непотребна инвестиција.

“Ја сједим тамо сваки дан и нисам примијетио да је паклено. Не вјерујем да су остали корисници примијетили, пошто их нема три године у згради, иначе ријетко долазе. Не знам коме је то пало на памет да мијења систем климатизације”, оштар је Милетић.

Народ је, додаје, навикао да плаћа, а ово је само једна од ставки које су сасвим непримјерене, чак и под условом да је стварно неопходно.

“Мислим да није добар тренутак за то, да с тим треба сачекати, а тај новац да уложе у неке друге ствари. А има много пречих послова, да грађанима помогну, а не да троше њихов новац на такав начин. Значи, што се мене тиче, ја да о томе одлучујем, не бих то радио сад, све и да је потребно, а према мом мишљењу, није потребно”, рекао је Милетић у изјави за “Независне новине”.

Из Службе за заједничке послове институција БиХ до закључења овог броја “Независних новина” нису одговорили на наша питања, тако да је остало нејасно због чега су предложили замјену климатизације те шта све обухватају радови предвиђени овим пројектом у згради парламента БиХ.

Иначе, ова грађевина, дужине 107 метара, корисне површине од око 25.000 метара квадратних, задовољава потребе Парламентарне скупштине БиХ и свих њених тијела и служби, а у њој су смјештени и организациони дијелови других институција на нивоу БиХ.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img