spot_img
spot_img

Да ли је и Ђокић “на леду”: Послије оставке 2 министра у новој Влади, сада сви гледају у лидера СП

spot_img
spot_img

Буду ли се премијер и предсједник Српске, Радован Вишковић и Милорад Додик, водили начелима одговорности и реченицом “исти принципи за све”, из Владе би требало да иде и трећи министар.

Након оставке министара Даде Догана (СП) и Драгослава Кабића (СНСД) многи се питају шта чека лидер СП и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Додуше, Ђокић, као претходна двојица, при избору Владе није ни могао да сакрије своје проблеме са законом у прошлости, али се поставља, ако ништа друго, онда људско питање: Да ли је у реду да Ђокић затражи од Догана да поднесе оставку, ако је и сам имао пресуду за кривично дјело преваре?

Наиме, Апелациони суд у Бечком је 2007. потврдио пресуду Основног суда у Брчком којом је Ђокић осуђен на три мјесеца затвора. Још неколико особа у истом предмету осуђено је на два мјесеца.

Ђокић је ове пресуде покушао да побије апелацијом Уставном суду БиХ 2009. године, али је она одбијена као неоснована.

У одлуци Уставног суда БиХ, која се може наћи на интернету и коју је објавио ЦИН, цитира се пресуда Суда у Брчко. У њој је наведено је да је апелант (Ђокић) као заступним фирме “Интерматкет” склопио уговор са “Телекомом РС” о кориштењу тзв. Интертеол сервиса. Укратко, фирма се није придржавала уговора те је починила кривично дјело превара. Према незваничним информацијама, Ђокић је избјегао затвор тако што је новчано платио казну, а наводно је касније пресуду спио да избрише из судске евиденције.

Све ово је углавном познато јавности, али је поново почело да боде очи након случаја Доган, када је Ђокић саопштио да се слаже са Додиком и затражио да тек именовани министар поднијете оставку. Јер је 2016. осуђен на годину дана затвора због саобраћајне несреће из 2012. Доган је поднио оставку, а потом и министар Кабић, због готово истих гријеха из прошлости.

– Након што Кабинет напуштају двојица министара, и то због заузетих принципа да министар у Влади Републике Српске не може бити лице које је осуђивано на казну затвора, имате ви тога још! Утисак дана је да у новом сазиву Владе Републике Српске имамо буљук пресуђених министара! Ко нас је клео, није дангубио – написао је на Твитеру предсједник Синдиката управе РС, Божо Марић, уз објављен транскрипта пресуде Ђокићу.

Он је и у програму РТРС упитао да ли је Дадо Доган колатерална штета или се то односи и на све остале носиоце функција у Српској.

– Јер, имамо ми доста таквих људи који су, да тако кажемо, избрисали своју кривичну евиденцију да би могли да се налазе на неким важним позицијама – рекао је Марић.

Осим овога, МУП РС је још 2019. поднио извјештај против Ђокића Републичком односно Специјалном тужилаштву РС због сумњи да је оштетио буџет РС при одређивању износа концесионе накнаде за ЕФТ Станари. Тужилаштво смо питали у којој фази се налази овај случај, али одговор још нисмо добили.

На потезу је Ђокић, али и политички врх Српске, само што се у овом случају не могу правдати да “нису знали” за пресуду.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img