spot_img
spot_img

Да ли је БиХ увела санкције Русији?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Колика конфузија по свим питањима, посебно у области спољне политике, влада у БиХ можда најбоље показује примјер санкција Руској Федерацији, јер у овом тренутку нико са сигурношћу не може рећи да ли је, или није, БиХ увела те санкције.

Ако је судити по изјавама лидера власти из Републике Српске, санкције нису уведене, међутим у опозиционим редовима, али и већине бошњачких политичара, БиХ се придружила Европској унији по том питању.

Додатну забуну у цијелу причу унијела је и Амбасада Руске Федерације, гдје су рекли да се сва спољнополитичка рјешења у БиХ морају доносити на основу консензуса и компромиса, те да БиХ не сматрају непријатељском земљом.

Оно што је чињеница јесте да БиХ, односно њене институције, прије свега Предсједништво, а затим Савјет министара и парламент, нису донијели ниједну званичну одлуку у вези са санкцијама Руској Федерацији. Досад су само поједине бх. делегације у Савјету ЕУ или УН-у подржале и гласале за одређене санкције, међутим о томе није одлучивала ниједна званична институција у БиХ која је надлежна за спољну политику. Конфузију у вези са санкцијама изазвали су и Александар Вучић, предсједник Србије, и Ана Брнабић, премијерка Србије, који су истакли да је Србија једина земља у Европи која Руској Федерацији није увела санкције, с тим да је Вучић рекао да их је увела и БиХ придружујући се одлукама ЕУ које се тичу рестриктивних мјера.

Одмах након Вучићеве изјаве стигао је деманти из Републике Српске па је тако Милорад Додик, српски члан Предсједништва, рекао да институције БиХ, односно Предсједништво и Савјет министара, нису расправљали о увођењу санкција.

“Нема ниједне институције да је донијела одлуку на уставан начин. Предсједништво БиХ би требало да буде сублиминар свега тога и тако гледано БиХ није увела санкције Руској Федерацији”, рекао је за “Независне новине” Милош Шолаја, професор Факултета политичких наука у Бањалуци.

Наглашава да одлуке које су усвајане у европским институцијама нису одлуке на основу којих се може извући закључак да је БиХ увела санкције и не могу се тумачити на тај начин.

“Уставом и другим документима је дефинисано како се доносе спољнополитичке одлуке. Знамо став Републике Српске у вези с тим и то је разлог због чега у БиХ нема одлука по том питању”, рекао је Шолаја.

Ипак, у опозиционим редовима у Републици Српској сматрају да БиХ јесте увела санкције Русији, таксативно наводећи све одлуке које је подржала у Савјету ЕУ, с тим да у СДС-у те санкције називају “пузајућим”.

“То се ради корак по корак, не у Предсједништву или Савјету министара, него то чине чланови бх. делегација у којима имамо и људе из Републике Српске. Они на форумима Савјета Европе и неким другим тијелима гласају за одлуке које у суштини јесу санкције Русији. Тако се држављанима ове земље ускраћује улазак, проглашавају се за непожељне особе, Русија се ишчлањује из разних организација”, рекао је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Занимљиво је да, док у БиХ и региону трају препуцавања да ли су или нису уведене санкције, у самој Русији сматрају да БиХ није то учинила. Да је тако, говори и чињеница да је БиХ одлуком Владе Русије укључена у листу 20 држава чији грађани могу ући у Русију без виза директним летовима.

С друге стране, осим подршке ставовима Савјета Европе, БиХ је и у Уједињеним нацијама гласала за то да се Русија искључи из УНХЦР-а. Осим БиХ, за искључивање Русије гласали су и Србија, Црна Гора и Сјеверна Македонија.

За разлику од Русије, која сматра БиХ пријатељском земљом која јој није увела санкције, у Европској унији мисле другачије па је тако недавно Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за заједничку спољну и безбједносну политику, потврдио да се БиХ ускладила с одлуком о увођењу санкција против Русије.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img