spot_img
spot_img

Да ли ћемо опет у карантин: Епидемиолошка ситуација нагло погоршана

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У посљедњих 10 дана у Републици Српској заражено је чак 13 одсто од укупног броја заражених од почетка епидемије.

Дакле, у 10 дана имамо 1.448 заражених, и то показује колико је епидемиолошка ситуација нагло погоршана.

Само су у протекла 24 сата оборени сви негативни рекорди, док у посљедња три дана, како је оцијенио директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић, имамо „хаос“. Број заражених повећан је за 664, а 242 само у протекла 24 сата.

– У наредних 15 дана видјећемо каква ће њихова клиничка слика да буде – напоменуо је Зељковић.

Општине

Епидемиолог Института за јавно здравство РС Јела Аћимовић каже да нагло расту све бројке, па тако у протекла 24 сата девет општина у Српској има двоцифрен број потврђених случајева.

У посљедњих седам дана, како је навела, проценат заражених међу тестираним узорцима је 26 одсто.

– Када имамо овакав раст, онда је логичан и раст особа које су на болничком лијечењу и са тешком клиничком сликом. Укупно се лијече 264 особе, што је за 22 више него јуче. На респираторима је укупно 19 пацијената – упозорава она.

Захтјев

Европске земље уводе најригорозније мјере, односно карантин када имају 250 заражених на 100.000 становника у 14 дана.

– Код нас је у посљедњих 14 дана 145 заражених на 100.000 становника – навела је Аћимовићева.

Ово је заправо њен одговор на питање да ли је могуће у Републици Српској увођење још једног карантина, односно ригорозних мјера које су прољетос биле на снази два и по мјесеца.

У овом тренутку представници Института за јавно здравство РС захтијевају од свих кризних штабова општина и градова у Републици Српској да предузму све мјере да стабилизују епидемиолошку ситуацију на својој територији, а најгору епидемиолошку ситуацију имају Бањалука и Пале.

Ограничени капацитети

Циљ је да се не дође у ситуацију да се неком не може пружити здравствена услуга, и онима који требају хоспитализацију у ковид одјељењима, али и онима који имају друге болести.

– Морам да подсјетим да Република Српска има ограничене здравствене, односно болничке капацитете – упозорио је Зељковић.

Он је нагласио да је свака локална заједница обавезна, ако затреба, да уведе ригорозније мјере од оних које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације.

До сада је у Републици Српској потврђено 11.154 случаја вируса корона, а преминуло је укупно 334 особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило 7.332, а тестирано је укупно 88.364 особа.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img