Da li ćemo opet u karantin: Epidemiološka situacija naglo pogoršana

U posljednjih 10 dana u Republici Srpskoj zaraženo je čak 13 odsto od ukupnog broja zaraženih od početka epidemije.

Dakle, u 10 dana imamo 1.448 zaraženih, i to pokazuje koliko je epidemiološka situacija naglo pogoršana.

Samo su u protekla 24 sata oboreni svi negativni rekordi, dok u posljednja tri dana, kako je ocijenio direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, imamo „haos“. Broj zaraženih povećan je za 664, a 242 samo u protekla 24 sata.

– U narednih 15 dana vidjećemo kakva će njihova klinička slika da bude – napomenuo je Zeljković.

Opštine

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS Jela Aćimović kaže da naglo rastu sve brojke, pa tako u protekla 24 sata devet opština u Srpskoj ima dvocifren broj potvrđenih slučajeva.

U posljednjih sedam dana, kako je navela, procenat zaraženih među testiranim uzorcima je 26 odsto.

– Kada imamo ovakav rast, onda je logičan i rast osoba koje su na bolničkom liječenju i sa teškom kliničkom slikom. Ukupno se liječe 264 osobe, što je za 22 više nego juče. Na respiratorima je ukupno 19 pacijenata – upozorava ona.

Zahtjev

Evropske zemlje uvode najrigoroznije mjere, odnosno karantin kada imaju 250 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana.

– Kod nas je u posljednjih 14 dana 145 zaraženih na 100.000 stanovnika – navela je Aćimovićeva.

Ovo je zapravo njen odgovor na pitanje da li je moguće u Republici Srpskoj uvođenje još jednog karantina, odnosno rigoroznih mjera koje su proljetos bile na snazi dva i po mjeseca.

U ovom trenutku predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS zahtijevaju od svih kriznih štabova opština i gradova u Republici Srpskoj da preduzmu sve mjere da stabilizuju epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji, a najgoru epidemiološku situaciju imaju Banjaluka i Pale.

Ograničeni kapaciteti

Cilj je da se ne dođe u situaciju da se nekom ne može pružiti zdravstvena usluga, i onima koji trebaju hospitalizaciju u kovid odjeljenjima, ali i onima koji imaju druge bolesti.

– Moram da podsjetim da Republika Srpska ima ograničene zdravstvene, odnosno bolničke kapacitete – upozorio je Zeljković.

On je naglasio da je svaka lokalna zajednica obavezna, ako zatreba, da uvede rigoroznije mjere od onih koje je propisao Republički štab za vanredne situacije.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 11.154 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 334 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo 7.332, a testirano je ukupno 88.364 osoba.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime