Da li će izbeglički talas na proleće da zahvati i BiH?

Strani stručnjaci predviđaju da bi na proljeće jedna od ruta izbeglica s Bliskog istoka mogla prolaziti i kroz Bosnu i Hercegovinu, ali nadležne agencije u BiH još nemaju preciznih saznanja o tome kako i kada bi se to moglo dogoditi.

S eventualnim dolaskom izbeglica na ovo područje nedavno je Parlamentarnu skupštinu BiH upoznalo i Ministarstvo bezbednosti BiH, prezentujući dopune Informacije o procenama i mogućnostima u vezi s pitanjem izbegličke krize u regiji i u EU.

- Reklama -

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, kaže za “Avaz” da ozbiljno prate situaciju.

– Pratimo situaciju na terenu, ali i dešavanja i razgovore koji će se voditi na političkom nivou. Još nema nikakvih informacija niti dešavanja, ali treba pratiti kako će se stvari odvijati u Turskoj, na granici s Grčkom, Makedonijom i Bugarskom. Od toga će mnogo toga zavisiti i kada je BiH u pitanju – istakao je Ujić.

Napominje da je bilo pokušaja krijumčarenja ljudi, pa i izbeglica, preko granice BiH, ali da su takve slučajeve sprečavali u saradnji s Graničnom službom BiH.

Njegov zamenik Izet Nizam napominje da Služba radi pod pretpostavkom tačnosti informacija da će izbeglički talas zahvatiti i BiH te se obavljaju pripreme u vezi s tim.

– Postoje očekivanja u vezi s dolaskom izbeglica, ali mi ne možemo znati kada će se to tačno dogoditi. Niko ne može znati hoće li se to zaista da se dogodi – rekao je Nizam.

Članovi Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za ljudska prava nedavno su zaključili da treba na vreme razmatrati procene i mogućnosti izbegličke krize u regiji i EU. Predsedavajući ove komisije Borislav Bojić kazao je da je potrebno ustanoviti izvore i načine finansiranja zdravstvene zaštite izbeglica. Svi akteri koji se u okviru svojih nadležnosti bave pitanjima izbeglica trebaju da slede iskustva iz Srbije i Hrvatske.

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime