spot_img
spot_img

Да ли ће дистрибутери у БиХ “испумпати” цијене горива

spot_img
spot_img

Цијене нафте на свјетском тржишту у паду су већ другу седмицу, и на најнижем су нивоу још од септембра, а то би, како за “Независне новине” кажу енергетски стручњаци, требало да донесе појефтињење горива у БиХ.

Међутим, исто тако, струка сматра да не би било изненађење да и у овом случају изостане реакција дистрибутера, подсјећајући да су и раније глобалне цијене биле снижаване, али да се то није одразило на пумпе у БиХ.

Нова радна седмица на пољу тржишта нафте и нафтних деривата донијела је наставак пада цијене овог енергента. Тако је нафта брент појефтинила за испоруке у јануару за 0,6 одсто, па се за један барел сада плаћа око 87 долара.

Америчка сирова нафта у овом тренутку се продаје испод 80 долара (на коти је 79,4), што је њена апсолутно најнижа цијена од септембра, а цијена за јануар утврђена је на 79,68 долара по барелу. И на европском тржишту цијене барела опале су на најнижи ниво уназад два мјесеца, и то за долар по једном барелу. На лондонском тржишту нафта је на 87,62 долара, а само у прошлој седмици пад је ишао на 8,7 одсто.

Даље прогнозе нису оптимистичне. Кина се налази у великом проблему, јер расте број заражених, па самим тим пада и потражња усљед могућих јачих рестрикција у најмногољуднијој држави на планети. Пад цијена нафте, поручује струка, слиједи и због успоравања раста привреда, па зато слаби и потражња за нафтом.

Осим ситуације у Кини, трговце брине и чињеница да је нафта изгубила добитке остварене на почетку посљедњег квартала када су земље ОПЕЦ плус донијеле одлуку да смање производњу за два милиона барела дневно. Поред тога, очекивани даљи пад цијена могао би да наведе ОПЕЦ плус да додатно смањи производњу.

Едхем Бичакчић, стручњак за енергенте, каже за “Независне” да је позитивна ствар то што је дошло до пада цијене нафте на берзи те да би појефтињење горива по правилу требало ускоро очекивати и у БиХ.

“Истина, то снижење код нас долази са кашњењем, али би сигурно било реално очекивати да то у мјери у којој је на свјетској пијаци буде и код нас. Наравно, у међувремену да се старе наручене количине истроше”, појашњава Бичакчић.

Према његовим ријечима, даљи тренд цијена нафте на берзи зависи од много фактора.

“Наступа зима, она ће сигурно проузроковати повећану потражњу за нафтом за гријање, па и неке ТЕ које раде на нафту радиће да то надомјесте, тако да ја не очекујем озбиљнији даљи пад цијена нафте. Ово је стабилизирајуће, да оне иду испод 100 долара по барелу и то је онда позитивна вијест са тржишта нафте”, наводи Бичакчић.

Он подсјећа да дистрибутери у БиХ имају слободно формирање цијена те да је управо због тога реално очекивати да ће снизити цијене пратећи ситуацију на берзи.

“Добро би било да се владе успоставе што прије, да се имамо чему надати и да би се помогло грађанима”, наводи Бичакчић.

Али, када је у питању помоћ за грађане, из удружења потрошача су огорчени.

“Ту нема ништа од бриге за обичног човјека, подузетника или умировљеника”, сматра Марин Баго, предсједник Удружења потрошача “Футура” из Мостара, који је мишљења да надлежни имају јасну рачуницу зашто не снижавају цијене.

“Чим су више цијене горива, већа су и давања држави и она се више уприходује. Акцизе су, подсјећам, намјенска средства, са њима смо требали правити путеве и ауто-путеве, међутим то све иде на гомилу и на јавну потрошњу и то је актуелним политичким структурама идеално да пуне прорачун и да намјенски не иду та средства те да они користе тај новац како желе”, истиче Баго и додаје:

“То је сав јад и очај наше актуелне политике. Па, ти људи су исти посао радили и четири године прије. Дакле, осам година су на позицији и никакве конкретне мјере нису донесене, чак и за вријеме короне. Значи, један апсолутни аматеризам и дилетантизам, не постоји воља за опћим добром”, казао је он за “Независне”.

Зато земље у окружењу не “спавају мртвим сном праведника”.

Хрватска влада опет ће интервенисати у правцу пада цијене горива, поручио је министар мора, промета и инфраструктуре ове државе Олег Бутковић. Подсјећамо, Хрватска је ову мјеру већ доносила неколико пута.

А са друге стране, у БиХ, не само да се не зна када ће институције бити формиране, већ и да ли ће нас сутра дочекати ново поскупљење, без обзира на ситуацију на свјетском тржишту.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img