spot_img
spot_img

Чувате ли и даље старе новчанице? Милиони марака никада нису враћени у банке

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Почетком 2000. су у нашој земљи из употребе постепено избачене папирне новчанице у апоенима од 50 конвертибилних фенинга, као и оне у вриједности 1 и 5 КМ.

Годинама касније милиони марака и даље стоје у домовима грађана – никад нису враћени и замијењени у банкама.

На данашњи дан 1998. године у БиХ је представљена конвертибилна марка, нова заједничка монета за оба ентитета, Федерацију БиХ и Републику Српску. Представљене су новчанице од 0,50, 1, 5, 10, 20 и 50 КМ.

Но већ почетком 2000. је увођењем гвоздених новчића у истим апоенима, постепено престало кориштење папирних новчаница. Најприје је укинута новчаница од 50 конвертибилних фенинга – престала је бити законско средство плаћања 1. јануара 2003. године. Шест година касније, 2009. године, се престала користити и новчаница од 1 КМ, а затим је 2010. из употребе избачена новчаница од 5 КМ.

Годинама након што су избачене из употребе, старе конвертибилне марке (као нпр. и стари југословенски динар) у апоенима од 0,50, 1 и 5 КМ је могуће пронаћи на разним интернет платформама које се баве продајом/откупом, као и на сајмовима антиквитета те пијацама.

Цијене варирају – негдје их је могуће купити одвојено и врло су јефтине, док их је на другим локацијама могуће пронаћи у комплету за позамашну своту.

Колико папирних новчаница још увијек “живи” у домовима грађана?

Према евиденцији Централне банке БиХ, незамијењено је остало 25,77 посто новчаница у апоену од 50 фенинга, односно укупно 1.932.376 комада новчаница.

Што се тиче папирних новчаница од 1 КМ – тачно 16,87 посто никада није враћено, односно у “скровиштима” још увијек стоји 3.373.954 комада новчаница.

На концу, незамијењених новчаница у апоену од 5 КМ је 4,20 посто, односно није враћено 1.261.219 комада новчаница.

Које личности су биле истакнуте на новчаницама које више нису у употреби?

На новчаници од 0,50 КМ за ФБиХ истакнут је Скендер Куленовић, а на издању за Републику Српску Бранко Ћопић. На новчаници од 1 КМ за ФБиХ био је Фра Иван Фране Јукић, и ово је чешће виђена новчаница од издања које је штампано за Републику Српску – на којој је био нобеловац Иво Андрић, који је данас на новчаници од 200 КМ. На новчаници од 5 КМ био је Меша Селимовић.

До када је било могуће замијенити старе новчанице у банци?

Замјену старих папирних новчаница је до краја 2017. било могуће обављати с физичким особама, а до краја марта 2018. у комерцијалним банкама.

“У посљедњим годинама прије остављеног рока за замјену биљежио се веома мали број замијењених новчаница ових апоена те такођер и незнатан број упита према ЦББиХ послије истека рокова за замјену. Наведено сугерише да је било тешко очекивати да се након 31. марта 2018. године на замјену подносе знатније количине ових апоена, нарочито из разлога што се ради о мањим апоенима”, рекли су нам из Централне банке БиХ.

На концу, иако ове новчанице више није могуће замијенити у Централној банци БиХ, многи колекционари их и данас траже на разним платформама.

Посебно је популарно издање са словном грешком, односно врло ријетка серија новчаница од 1 КМ, на којима је испод лика Иве Андрића направљена грешка приликом писања имена на ћирилици, па је тако умјесто Иво Андрић написано Иво Андриђ.

 

 

(klix.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img