spot_img
spot_img

Црњелово: Почела градња семберског етно села

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У порти Цркве Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову код Бијељине у току је изградња семберског етно села, с циљем да се од заборава сачувају старе куће и пратећи објекти који су у прошлости красили сеоска домаћинства у Семберији.

Овај пројекат реализује Црквена општина Горње Црњелово и Коло српских сестара “Света Ангелина Српска”, уз благосолов епархије зворничко-тузланске и велику помоћ Рудника и термоелектране Угљевик на челу са директором Ђорђем Поповићем.

– Изградња семберског етно домаћинства има огроман значај за развој сеоског и вјерског туризма у Семберији и шире, за цијелу Републику Српску, јер је ово својеврстан музеј на отвореном. Због тога је РиТЕ Угљевик, као друштвено одговорно предузеће, подржало ову иницијативу и веома брзо смо од идеје дошли у фазу реализације. Циљ нам је да прије зиме и лоших климатских услова у потпуности буде пресенена и заштићена прва кућа. Надам се да ће, када све буде завршено, у семберско етно село овдје у Црњелову радо долазити наши људи са свих страна свијета, да се подсјете на завичај и да виде гдје и како су живјели њихови преци. Самим тим, то је велика прилика за Црњелово и Семберију, да поред развоја пољопривреде, идемо и у правцу развоја сеоског и вјерског туризма у овом дијелу Републике Српске – каже Ђорђе Поповић.

Нада Закић, предсједник Кола српских сестара “Света Ангелина Српска” из Црњелова, захвална је Ђорђу Поповићу на свесрдној подршци у изградњи семберског етно домаћинства.

– Највећа вриједност овог пројекта јесте очување традиционалних вриједности нашег народа. Идеја је да ово домаћинство садржи све оно што је чинило семберска домаћинства у прошлости, да сачувамо од заборава некадашњи начин живота. Захвални смо РиТЕ Угљевик и свим осталим донаторима који су препознали значај овог пројекта – истиче Нада Закић.

Прву кућу која се тренутно пребацује у семберско етно село поклонио је Драган Максимовић, дугогодишњи директор Основне школе “Свети Сава” у Горњем Црњелову.

– Поносан сам што на овај начин могу да допринесем очувању наше традиције. У свим нашим селима има много вриједних старина. Изградња семберског етно домаћинства је добар начин да сачувамо од пропадања и заборава то насљеђе, каже Максимовић.

У Горњем Црњелову се надају да ће по завршетку изградње, семберско етно село у Горњем Црњелову привући много посјетилаца и постати значајна дестинација на туристичкој карти Републике Српске.

 

 

 

 

(bijeljina.org)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img