spot_img
spot_img

Crna statistika: Svakih 14 sati u Srpskoj pogine jedna osoba

spot_img
spot_img

Frapantni podaci iz Izvještaja o radu MUP-a Srpske za 2016. godinu.

Prošle godine u RS smrtno je stradalo 590 ljudi, odnosno u prosjeku jedna osoba na svakih 14 sati, a najviše tragedija sa smrtnim ishodom odnosi se na samoubistva, nakon čega slijede tzv. zadesne smrti, pogibije u saobraćajnim nesrećama, te ubistva.

Ukupno 222 osobe lani su izvršile samoubistvo, a bila su i 203 slučaja koja su okvalifikovana kao zadesne smrti, a među koje spadaju svi nesrećni slučajevi poput smrzavanja, utapanja, padova s visine ili drugih tragedija za koje je utvrđeno da nemaju obilježja krivičnih dela. U saobraćajnim nesrećama poginulo je 130 ljudi.

U izveštaju MUP-a RS o radu za prošlu godinu, a koji se razmatra na aktuelnoj sjednici Narodne skupštine RS, navodi se da su u posmatranom periodu 24 osobe bile žrtve ubistva.

“Od toga je 15 osoba muškog i osam ženskog pola, dok se u jednom slučaju kod lišenja života novorođenčeta, nije mogao utvrditi pol djeteta. Prema starosnoj strukturi žrtava evidentirano je da su ubijena četiri novorođenčeta i jedno dijete starosti dvije godine” navode u MUP-u RS.

Dodaje se da je u deset slučajeva ubistvo počinjeno vatrenim oružjem, u jednom slučaju je upotrebljena ručna bomba, četiri puta hladno oružje, u dva slučaja tupi predmet, a pet ubistava je počinjeno fizičkom snagom.

“Samo jedno ubistvo ostalo je nerasvijetljeno. Radi se o likvidaciji Čede Đokića koji je 1. avgusta 2016. godine ubijen hicem iz snajpera, dok je ispijao kafu na balkonu svog stana u Zvorniku. Taj zločin je najverovatnije posljedica obračuna kriminalnih grupa u region” navode u MUP RS.

U požarima i eksplozijama poginulo je devet građana, dok su dvoje bili žrtve krivičnog djela izazivanja opšte opasnosti.

Sociolozi smatraju da je, u odnosu na 1,2 miliona stanovnika koliko ima RS, broj od 590 stradalih za jednu godinu, veoma visok.

 

 

 

(mondo.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img