spot_img
spot_img

Човић: Комшића прогласити непожељним

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Драган Човић, предсједник ХДЗ-а, рекао је данас да ће Хрватски народни сабор Жељка Комшића, члана Предсједништва БиХ, прогласити непожељним на свим подручјима гдје ХНС има утицаја те да ХДЗ неће правити коалиције са Комшићевим ДФ-ом.

“Мишљења смо да треба оспорити и легалност и легитимитет упражњавања могућности институције хрватског члана Предсјeдништва БиХ од те особе”, рекао је Човић.

Када је ријеч о формирању власти, Човић је рекао да ће партнери хрватског народа бити легитимни представници бошњачког и спрског народа како на ентиететском тако и на државном нивоу.

Из ХНС-а истакли су да ће затражити од ОХР-а да оспори или суспендује Комшића као хрватског члана Предсједништва БиХ.

Јосип Мерџо, секретар ХНС-а рекао је да је једна од тачака из преамбуле одлуке Кристијана Шмита, којег Република Српска не признаје за високог представника та да конститутивни народи буду адекватно заштићени и да не буду изложени дискриминацији.

“С друге стране, имамо и одредбу са листе виталног интереса у поступку заштите права конститутивних народа”, рекао је Мерџо додајући да се види да хрватски народ није био у истој позицјији приликом одлучивања о хрватском члану Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је та позиција узурпирана од некога ко не представља хрватски народ те даје то сасвим довољно да Шмит прогласи Комшићев избор неваљаним или суспендије његов избор.

“Охрабрени посљедњим одлукама Кристијана Шмита, а које фаворизију једну политичку странку ХДЗ, сада иду корак даље ка покушају дерогирања темељног права грађана да бирају и изаберу у складу са важећим Уставом и Изборним законом, наводе, с друге стране, из Демократске фронте (ДФ) у саопштењу за јавност.

Наглашавају да нико нема право прекрајати слободно исказану вољу грађана на изборима.

“Међутим, захтјев ХДЗ-а сасвим је очекиван и логичан након што им је од високог представника испоручен Дом народа. Сутра ће тражити територијалну реорганизацију (трећи ентитет), а након ње и распад државе Босне и Херцеговине”, додају из ДФ-а.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img