Članovi Predsjedništva BiH primaju sedam puta veću platu od prosjeka

Prema posljednjim zvaničnim objavljenim podacima, najveću mjesečnu platu u regionu ima predsjednik Slovenije Borut Pahor. Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, dostavljenom Izbornoj komisiji, njegova mjesečna primanja iznose 3.322 evra.

Više od 3.000 evra iznose mjesečne plate hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Komisija za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto plazu blizu 3.276 evra, dok članovi Predsjedništva BiH u prosjeku zarađuju 3.091 evra, piše Al Džazira.

- Reklama -

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 evra mjesečno.

Prema javnim podacima, predsjednik Srbije ima trostruko manju platu od hrvatskih i bh. košija. Aleksandar Vučić mjesečno prima 1.083 evra, što je najmanja predsjednička plata u regiji.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović mjesečno zaradi neto 2.423 evra.

Manje od 2.000 evra mjesečno zarađuju predsjednici Makedonije Đorđe Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425).

Ako predsjednička primanja poredimo s prosječnom platom u regiji, apsolutni su rekorderi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od prosjeka u ovoj državi.

Predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću platu od prosjeka u svojoj zemlji, dok predsjednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosječna plata u Srbiji.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše su prosječne plate u regiji u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime