spot_img
spot_img

Članovi komisija u raznim tijelima institucija BiH ubrali 12 miliona KM

spot_img
spot_img

Članovi upravnih i nadzornih odbora, te komisija i drugih tijela u institucijama BiH od 2014. pa sve do sredine ove godine stanovnike su koštali skoro 12 miliona maraka.

Prema podacima iz informacije koja je dostavljena Predstavničkom domu Parlamenta BiH, najviše novca za ove nakade iskeširano je 2014. godine i to 6,46 miliona maraka, od čega je 3,39 miliona otišlo na ruke članovima biračkih odbora na opštim izborima koji su održani te godine.

Ništa bolja situacija nije bila ni godinu kasnije, kada je iz budžeta institucija BiH za rad u odborima, komisijama i drugim tijelima isplaćeno tri miliona maraka, dok su izdaci za ove naknade pali tek 2016. godine. Tada je na ime raznih članarina isplaćeno 1,8 miliona maraka.

Do smanjenja izdvajanja za naknade članovima raznih komisija došlo je poslije usvajanja Zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Za pet mjeseci ove godine članovima odbora, komisija i drugih tijela otišlo je 614.821 KM.

Ako izuzmemo Centralnu izbornu komisiju, koja je zbog opštih izbora imala veće izdatke za razne članove u komisijama 2014. godine, evidentno je da su, među svim odborima i komisijama, najviše zaradili oni koje ima Ministarstvo pravde BiH, jer je za njihov rad 2014. otišlo 454.674 KM, godinu kasnije 491.877, a lani 328.230 maraka.

Nešto manje su zaradili članovi odbora i komisija Parlamenta BiH, a poslije njih slijede članovi odbora Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i Ustavnog suda BiH.

Bakir Jalovčić iz Centra za zastupanje građanskih interesa kaže da je odavno jasno da političari na nivou BiH, kad god mogu da povećaju svoja primanja po bilo kom osnovu, to ne odbijaju.

– Bilo bi jako dobro da članovi u različitim odborima ne naplaćuju svoj rad, s obzirom na to da oni već primaju plate iz budžeta na svojim radnim mjestima. Međutim, postoji samo opcija da se neko odrekne naknade po tom osnovu, što ne čine, pa se uvijek vraćamo na priču da je sve po zakonu – kazao je Jalovčić i dodao da zakon treba mijenjati.

– Predstavnici zakonodavne vlasti ne rade ništa da spriječe nemoralno trošenje – istakao je Jalovčić.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img