spot_img
spot_img

Цијене уља избацују помфрит из јеловника

spot_img
spot_img

У ресторанима широм Републике Српске из седмице у седмицу поскупљују гурмански специјалитети, а уколико цијена сунцокретовог уља настави да дивља и помфрит би могао постати луксуз или чак избачен из менија.

Рекао је то “Гласу Српске” члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић нагласивши да се нови јеловници штампају готово сваке седмице, усљед енормног поскупљења основних животних намирница.

“Исти ресторани из седмице у седмицу мијењају цијене јела, сваки пут за марку, двије иду горе”, казао је Татић.

На поскупљење је, додаје, у великој мјери утицало енормно повећање цијене сунцокретовог уља.

“Није ни чудо што у ресторанима у Њемачкој бришу помфрит из јеловника, тако нешто није искључено ни код нас. За сада балансирамо некако, али вјерујем да ако цијена уља настави да расте помфрит ће бити или избачен са менија или ненормално скуп. Реалније би било у том случају избрисати то јело из понуде него да дижемо цијену у недоглед, јер помфрит је увијек био најјефтинији”, истакао је Татић.

Вијест да би помфрит могао бити протјеран са менија обесхрабрила је домаће повртаре који упркос поскупљењу ђубрива ове године нису скратили бразду под кромпиром.

“Нажалост, навикли смо да сабирамо губитке. Нама се одавно црно пише. Најбоље је не да избришемо помфрит, већ и кромпир и уље. Ништа нама не треба. Ми смо на проблеме и недаће навикли”, рекао је “Гласу” предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

Он истиче да уколико угоститељи повуку такав потез, повртари ће гледати репризу 2020. године, када је око 50 одсто рода кромпира завршило на депонији. Казао је да цијена кромпира по килограму у продавницама достиже и 1,50 марака и да је очекивати да трговци наставе са поскупљењима.

Имајући у виду чињеницу да је Украјина велики произвођач сунцокретовог уља, а с обзиром на сукоб између те земље и Русије, Европа се суочава са недостатком сунцокретовог уља, због чега су поједини угоститељи у Њемачкој избацили помфрит из јеловника.

Тамошњи медији пренијели су изјаву једног угоститеља из Дармстата који је уклонио помфрит из јеловника. Он је казао да влада несташица уља за фритезу, те да је сунцокретово уље веома скупо.

Истакао је да је у јануару литар уља уљане репице плаћао 90 центи, док данас исту количину плаћа и до 4,5 евра по литру.

Цијене уља у протеклих годину порасле су и у Српској, па у појединим маркетима литар кошта и до шест марака.

Подстицај

Бранко Мастало је рекао да су повртари у нови циклус производње ушли охрабрени потезима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС које је још у првој половини фебруара исплатило подстицаје за продато поврће.

“Тај новац смо уложили у производњу, а имамо најаве да ћемо до 1. маја добити и 1,8 милиона КМ из Компензационог фонда што ће добро доћи за прихрану усјева”, рекао је Мастало.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img