Cijene skaču za 50 odsto!

Zbog enormno visoke temperature u Republici Srpskoj, hiljade tona voća i povrća uništeno. Trpe i uzgajivači stoke, jer će da poskupi stočna hrana, a na proljeće i meso.

Enormno visoke temperature u Srpskoj doslovno su uništile poljoprivredu. Šteta je oko 300 miliona maraka. Hiljade tona voća i povrća domaće proizvodnje je uništeno. Jabuke, kruške šljive i razno voće već sada trpe i cijene skaču za 50 odsto. Ista je situacija i sa povrćem i u Srpskoj se očekuje povećanje cijena luka, krompira, paradajza takođe za 50 odsto – kažu sagovornici “Novosti”.

- Reklama -

Zbog suše koja je poharala i kukuruz, soju i trave trpe i uzgajivači stoke. Sada slijedi povećanje cijena stočne hrane, a zbog toga moraće da bude uništen čitav stočni fond, jer se neće isplatiti uzgajati stoku, sa duplo skupljom stočnom hranom. Uništavanje stočnog fonda donijeće s druge strane veliko poskupljenje mesa već za šest mjeseci. Kad se sve sabere, građani Republike Srpske će zbog suše morati da izdvajaju duplo više novca za voće i povrće, ali i meso u narednom periodu – poručili su sagovornici “Novosti”.

Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, potvrđuje za “Novosti” da će zbog suše doći do poskupljenja stočne hrane, što će se naravno odraziti i na poskupljenje tovljenika.

– Međutim, to nikada nije sigurno, jer obično čim poskupi stočna hrana, uzgajivači se rješavaju stoke. Mi uništavamo stočni fond u Srpskoj, jer ne možemo da istrpimo visoku cijenu stočne hrane. A kad se uništi stočni fond, dolazi do velikih količina mesa na tržištu i njegova cijena pada. Samim tim, nije sigurno da će doći do poskupljenja mesa odmah sad na jesen. Tek na proleće naredne godine građani će osjetiti velike posledice suše, jer će tada doći do drastičnog povećanja cijena mesa, jer ga tada jednostavno neće biti dovoljno – navodi Maljčić. – Vidimo da Vlada RS nije proglasila elementarnu nepogodu i to je loše. Vlada gleda sebe a ne poljoprivrednike. Nekoliko miliona maraka pomoći poljoprivrednicima samo je kap u moru i naši domaćini ostaju na ledini.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, kaže da će u Srpskoj doći do povećanja cijena voća i povrća za 50 odsto i jedino će profitirati uvoznici.

– Suša će ostaviti traga i za narednu godinu, jer će poljoprivrednici teže ući u prolećnu sjetvu. Kukuruz, soja, voće i povrće idu nagore sa cijenom. Imajući u vidu da smo ranije imali i mrazeve koji su već proredili voće i povrće, suša ga je sada dokusurila – kaže Marinko vić.

Maljčić kaže da bi bilo bolje da odmah dođe do blagog poskupljenja mesa, jer bi se tako održao stočni fond, poljoprivrednici ne bi poslovali sa gubitkom i na proleće ne bi imali veliko poskupljenje. Ali, to se neće dogoditi, jer uvoznici diktiraju cijenu.

CIJENE DIKTIRAJU UVOZNICI

Uvoznici će imati veliki profit i oni će diktirati cijenu jer nema konkurencije sa domaćim proizvodima. Definitivno domaći poljoprivrednici ostaju bez hiljade tona voća i povrća koje je uništeno usled suše. Pored toga pod znakom pitanja je i prolećna sjetva, jer će se poljoprivrednici teško oporaviti od ovakve godine – ističe Stojan Marinković.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime