spot_img

Цијене скачу, грађани страхују

Published:

У протеклих петнаестак дана поскупела је велика већина производа у продавницама, маркетима и пекарама. Цене прехрамбених намирница и осталих роба широке потрошње у маркетима у просеку су веће за 15 фенига, док су поједини пекарски производи поскупели за чак 15 одсто.

Након 1. фебруара, када је цена горива отишла за 0,18 КМ, пре мање од три седмице уследило је ново поскупљење од седам фенига по литру.

Из удружења потрошача поручују да су поменута поскупљења велики удар на стандард грађана, с обзиром на чињеницу да многи од њих ионако једва састављају крај с крајем.

А реч је о 117.000 незапослених, чак 55 одсто радника који месечно раде за мање од 650 КМ, те најмање половини пензионерске популације која преживљава са мање од 300 КМ.

С друге стране, званична статистика показује да је потрошачка корпа за четворочлану породицу од 2008. до данас поскупела за 290 марака, док је просечна плата повећана за 100, а пензија за тек 30 КМ. У поменутом периоду највише је скочио управо трошак прехране – са 569 на 695 КМ.

Муриса Марић, извршна директорка приједорског Удружења грђана „Дон“ каже да поскупљење роба широке потрошње за 15 фенига у просеку нимало није занемарљиво.

“Наиме, реч је о производима које грађани морају да купују, и то свакодневно. С друге стране, проблем је што у многим породицама ради само један члан, и то за плату од неких 550 КМ, што ни приближно није довољно чак ни за трошак прехране. О пензионерима је сувишно и говорити, с обзиром на то да многи преживљавају од 250 КМ. А трошкови живота само расту, што се неминовно одражава на квалитет живота. Многи грађани су занемарили све аспекте друштвеног живота, у грчевитој борби да некако преживе од првог до првог”, истиче Марићева.

Нокола Љ, возач из Бањалуке, признаје да никад није био забринутији за егзистенцију своје породице.

“Цене су буквално експлодирале. Чини ми се да је поскупео све и један производ, а плате ни да мрдну навише. Посебно је уочљиво поскупљење у пекарама, тако да мислим да ће многи хлеб и пецива почети да праве код куће, јер људи заиста немају пара за куповину”, истиче саговорник “ЕуроБлица”,

Подсетимо, у пекарама у Српској пре непуну седмицу горе су отишле цене готово свих производа, а неки су поскупели и за 20 одсто.

Тако је, на пример, цена домаћег хлеба са 1,2 скочила на чак 1,5 КМ, сендвича са две на 2,3, пита за десет фенига.

У појединим пекарама потврдили су да су од прошле седмице повећане цене свих производа, осим јогурта.

“Пекарски производи су поскупели у распону од десет до 30 фенинга. Муштерије су непријатно изненађене, јер није ријеч о безначајном скоку цена, посебно што људи неке производе морају свакодневно да купују. С друге стране, већ је приметно да грађани све мање купују, чак и кад је реч о хлебу и кифлама”, каже радница у једној бањалучкој пекари.

У Удружењу послодаваца пољопривредне и прехрамбене индустрије РС истичу да су поскупљења резултат повећања трошкова у пословању пекара.

“Цене су биле исте десет година, а трошкови и наплата пореза стално расту. То је отежало пословање многих пекара и довело их на руб затварања. Да би обезбедили плате запосленима, власници пекара морају да иду са поскупљењима”, каже председник овог удружења Саша Тривић.

Седмична поскупљења

У Асоцијацији самосталних трговинских радњи регије Бањалука кажу да је од почетка године на снази тренд благог поскупљења роба широке потрошње.

“Сваке седмице буде неколико поскупљења, тако да можемо рећи да се она дешавају у континуитету. Резултат су поскупљења горива, односно скока цена сировина за производњу и трошкова превоза. Наравно да је свако поскупљење од пет фенинга пуно, али ми морамо да се прилагођавамо корекцији цена у велепродајама”, каже председник ове асоцијације Богдан Марјановић.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img