Cijene prasića dostigle cijene teladi - nula49.com
spot_img
spot_img

Cijene prasića dostigle cijene teladi

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Cijene prasića porasle su već pred Vaskrs/Uskrs, kada su za kilogram žive vage iznosile četiri do četiri i po KM, dok su sada, pred Prvi maj i Đurđevdan, još više za jednu do jednu i po KM.

Tako su juče na banjalučkoj pijaci, u zavisnosti od kilaže, prasići dostizali cijenu i preko šest KM, a pred dane slave i odmora dodatno su skočile cijene jagnjadi, koja koštaju 5,5 do šest KM, ali njih, kako kažu trgovci, gotovo niko ni ne kupuje.

Iako je ponuda bila dobra, kupci su obilazili i gledali životinje, ali rijetki su pazarili. Oni koji slave Đurđevdan međusobno su zbijali šale da je u ovom periodu isplatnije servirati tele nego prase, jer su se telad juče u Banjaluci mogla kupiti i po cijeni od 6,5 KM po kilogramu.

“Za slavu se nešto i proda, ali za Prvi maj niko i ne pita za prasiće, nema narod para ni za roštilj”, požalili su se trgovci.

Prasići do tridesetak kilograma kod trgovca Milana Vrhovca iz Milosavaca, kod Laktaša, koštali su 5,5 KM po kilogramu žive vage, a uglavnom se toliki prasići i serviraju za slavsku trpezu.

“Jesu prasići skuplji sad pred slavu, ali i nemamo puno mušterija, vidite i sami da ljudi stoje, pitaju, gledaju, ali slabo se šta proda”, kazao je Vrhovac.

Mile Savić za slavu je planirao kupiti jagnje i prase, jer dočekuje mnogobrojne goste, ali će najvjerovatnije, kaže, odustati jer su cijene paprene.

“Ranije sam kupovao malo prase pa ga prihranjivao do slave, a onda pazarim jagnje. Ove godine nisam i vjerujte da sam se pokajao”, požalio se Savić, jer dok kupi oboje, neće mu puno novca ostati za sve što slavska trpeza iziskuje. Iduće sedmice, kako kaže, otići će u Topolu, kod Gradiške, u nadi da će tamo jeftinije proći.

Trgovac Boško Momić za prasiće do 40 kg na banjalučkoj pijaci tražio je pet KM po kg, ali prodaja mu, kaže, bolje ide kod kuće u Gradišci, jer se na pijaci slabo kupuje.

Kupcima ne pomaže ni cjenkanje, jer su izdaci trgovaca veliki i, kako kažu, jedino u ovom periodu mogu nešto zaraditi pošto će na ljeto cijene biti niže.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img