spot_img
spot_img

Цијена тоне пелета у БиХ преко 600 КМ, огроман скок у односу на прошли мјесец

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Малопродајна цијена пелета у Босни и Херцеговини је по први пут порасла на преко 600 КМ за тону овог огријевног средства. Прошле године се цијена кретала од 300 до 330 КМ по тони.

Цијена пелета код једног од највећег трговаца пелетом у Босни и Херцеговини “Дрвосјече” према посљедњим информацијама на њиховој wеб страници износи 640 КМ по тони.

Крајем априла акцијска цијена пелета код истог трговца је износила 480 КМ док је реална цијена износила 560 КМ по тони.

У разговору за Klix.ba, из предузећа која се баве производњом пелетом крајем априла су појаснили да до пораста цијена долази из више разлога – раста цијене електричне енергије, поскупљења сировине, раста цијена нафте и плина која директно утиче на производњу пластике која се користи у производњи, а рат у Украјини је изазвао проблеме са увозом посебних челика.

До раста цијене је дошло и због тога што је панедмија ковида-19 уништила мале пелетаре, велика потражња из Европске уније и Велике Британије те неконтролисани извоз трупаца из Босне и Херцеговине.

Влада Кантона Сарајево је најавила да ће до краја године отворити фабрику за производњу пелета како би смањила притисак на грађане.

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img