Цијели борачки додатак даје дјеци са потешкоћама у развоју - nula49.com
spot_img
spot_img

Цијели борачки додатак даје дјеци са потешкоћама у развоју

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Далибор Топаловић из Гацка одлучио је да цјелокупан борачки додатак, а на који има право као борац Војске Републике Српске, преусмјери Удружењу родитеља и пријатеља дјеце и омладине са посебним потребама “Растимо заједно”, које функционише у том херцеговачком градићу.

Ради се о 120 КМ, које ће мјесечно, умјесто у његове руке, бити уплаћивано поменутом удружењу, а у разговору за “Независне новине” Топаловић поручује да ово “није ништа посебно и спектакуларно”, већ да је то учинио “из срца”.

Он додаје како се и раније већ одрекао ратне-војне инвалиднине и да само жели да помогне онима којима је то заиста потребно.

“Можда ће некоме изгледати мало препотентно, али једноставно желим да помогнем људима и организацијама којима је то потребно и то чиним искрено и од срца. Сматрам да је у нашој локалној заједници Удружењу ‘Растимо заједно’ за дјецу са посебним потребама новац најпотребнији”, прича Топаловић.

Он се нада да ће његов потез на неки начин анимирати људе из Гацка који су финансијски стабилни, да помогну угроженим суграђанима и организацијама.

“Желио бих да људи, бизнисмени који имају довољно новца, а који се расипају за неке друге ствари, дио тих средстава дају најугроженијим категоријама друштва. Чим сам сазнао да ће сви борци имати мјесечни борачки додатак, изабрао сам да новац дам том удружењу, а они ће најбоље знати гдје, када и како да употребе та средства”, наводи Топаловић, који је у рату провео 43 мјесеца.

“Сада је борачки додатак 2,20 КМ по мјесецу, а од нове године биће три марке. Сваког 15. у мјесецу биће уплаћено Удружењу. Налог на банци је трајан и доживотан, баш као и новац од инвалиднине који сам прослиједио Црквеној општини Гацко”, поручује он.

Ипак, као и већина бораца у Српској, Топаловић је огорчен односом надлежних све ове године према овим категоријама. Сматра да је положај бораца изузетно тежак.

“Моје лично мишљење, и то никада нисам мијењао, јесте да је положај бораца и ратних-војних инвалида катастрофалан. Овдје треба да се зна ‘ко је косио, а ко воду носио’. Без намјере да вријеђам било кога, постоје лажни борци и инвалиди, а они треба да се раздвоје од правих бораца, који су учествовали у овом рату, који су донијели слободу”, каже Топаловић те додаје:

“Дакле, они који су носили воду на положај до оних који су били на првој борбеној линији. Међутим, лично мислим да је ту грешка направљена давно, од команданата бригада, корпуса, до самих доктора и комисија који су давали та рјешења за инвалидност. Свјесни смо чињенице да је много таквих бораца, са неком инвалидношћу од 70-80 процената, а да ли је то плаћано или не, нећу да улазим у то. Једноставно, постоје људи за које нико не зна, док има правих бораца који таворе у смислу да немају ни запослење. Чак сам мишљења да има много људи који су рањени у рату, а нису вадили ту инвалидност, нити извршили категоризацију, управо из тог неког револта.”

Далибор је иначе познат у Гацку и као човјек који изузетно воли животиње, што се и може видјети на његовом Фацебоок профилу.

Он је предсједник Удружења за заштиту животиња “Нера” из Гацка, а пси о којима се брине неријетко завршавају удомљени.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img