spot_img
spot_img

Челић јагоди подигао и споменик

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Неколико стотина произвођача јагоде у петак се представило на “Данима јагодастог воћа” у Челићу, дводневној манифестацији која се поново одржава након 12 година паузирања.

Осим изложбеног дијела, организована су и едукативна предавања, презентације минералних гнојива и осталих препарата, али и културни и спортски програм.

Међу произвођачима који су изложили своје јагоде је и Нихад Јашаревић, који ово воће производи 15 година. Тренутно има десет дунума јагоде под пластеником.

“Треба доста времена и труда. Има пуно улагања. То није јефтин посао, треба и знања. Дошло је вријеме да се јагода не може више производити на отвореном, само пластеничка производња. А да би то неко имао, то кошта”, прича Јашаревић.

По његовом мишљењу, јагоде су прве класе и већ су биле на тржишту ЕУ.

Општина Челић је далеко позната по јагодарству. Тренутно има пријављено око 480 произвођача који су засадили 70 хектара јагоде, а 80% је под пластеницима.

Најмање 50% становништва узгаја јагоде и живи од тога. Манифестација “Дани јагодастог воћа” одржана је први пут 1980. године. Након дуже паузе, поново се вратила ова манифестација.

“Осјећао сам се дужним да вратим ову манифестацију. Када споменете Челић, асоцијација је јагода. Имамо више од 300 излагача. Имамо и излагаче хемијских производа који се користе за јагоду из цијеле БиХ па чак и из Европе”, рекао је Адмир Хрустановић, начелник Челића. Хрустановић је изразио наду да ће наредних година сајам бити још садржајнији, јер његов значај је неупитан.

“Велики је значај. Самим доласком власти са виших нивоа, покушавамо кроз пројекте обезбиједити средства за једну модерну пијацу да би произвођачи могли продавати оно што произведу. Овом манифестацијом покушавамо привући и људе који ће откупљивати за производњу, прераду, али и извозити јагоду, а све како бисмо повећали и побољшали производњу и постигли што бољу цијену”, истиче он.

Отварању Сајма јагоде присуствовале су бројне делегације, а Ирфан Халилагић, премијер ТК, упутио је подршку и захвалност организаторима јер на најбољи начин промовишу јагоду и домаћу производњу.

“Влада ТК је увидјела значај пољопривредне производње, те смо ребалансом буџета осигурали новчане подршке пољопривредним произвођачима у највећем износу до сада”, појаснио је Халилагић.

Да је јагода одавно бренд ове мале општине, показује и чињеница да јагода ту има и споменик, а и млађи нараштаји су свјесни тога шта јагодарство значи за њихов крај, па су се такмичили у најбољем ликовном и литерарном раду, и то ученици од 5. до 9. разреда. Први дан сајма забиљежена је заиста велика посјећеност те се очекује да он ове године буде заиста успјешан и продуктиван, а посебно за произвођаче који живе од јагодарства.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img