Čekaju li nas nove poplave?

Mogućnost proletnih poplava na Balkanu koje su najavile neke svetske meteorološke stanice, domaći stručnjaci u oblasti klimatologije ne isključuju i pripisuju ih klimatskim promenama koje uzimaju maha.

– Činjenica je da će po izveštajima Evropskog meteorološkog centra, ali i po našim, u martu biti mnogo kiše. Trenutne prognoze kažu da bi padavine trebalo da budu svaki drugi dan. Mrazeva neće biti, osim osmog i devetog marta, kada bi moglo biti i malo snega – kazao je juče Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promene BiH, pišu Nezavisne novine.

- Reklama -

Kuštrinović kaže da, iako je mart poznat kao “suv” mesec, ovogodišnji neće biti zbog velikog nevremena koje je na severu starog kontinenta i koje će svojom cirkulacijom u naše krajeve “gurnuti” nestabilnu masu.

Zbog toga će, kaže, Civilna zaštita morati da bude obazrivija u narednom periodu i sa velikom budnošću treba da pazi na situaciju, dok iz Civilne zaštite odgovaraju da su spremniji nego što su bili u maju 2014. godine, kada su BiH zahvatile katastrofalne poplave.

Količina padavina

Prema Kuštrinovićevim rečima, količina padavina će biti između 50 do 100 litara po metru kvadratnom.

– Mi situaciju pratimo redovno, pravimo svoje izveštaje, a svakih 15 dana ih dobijamo i od Svetske meteorološke organizacije, to jest njihovih evropskih sedišta – govori on.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičnog fakulteta u Banjaluci i član ekspertskog tima koji ispred BiH učestvuje na svim svetskim događajima u oblasti klimatskih promena, kazao je kako na svim netipičnim pojavama možemo “zahvaliti” narušenoj klimi.

– Zato je važno da shvatimo da je energetska efikasnost čiji se dan obeležava svakog 2. marta u veoma bliskoj vezi sa klimatskim promenama. Tako da je potrebna racionalna upotreba resursa i veća koncentracija na obnovljive izvore energije, jer sve je povezano kao karike u lancu – rekao je Trbić.

On kaže da, pored obilnih kiša, klimatski modeli u čijim izradama i on učestvuje, upozoravaju da BiH u budućnosti očekuje više dana sa sve jačim vetrom, formiranje malih tornada, popularno zvanih trube ili pijavice, kao i velikih količina grada.

– Što se tiče pojave velikih tornada, to je mala mogućnost, pre svega zbog konfiguracije terena koja je kod nas drugačija od, recimo, američkog kontinenta, gde je ta pojava veoma česta – dodaje Trbić.

Majske poplave iz 2014, koje su stručnjaci nazvali stogodišnjom katastrofom, unazadile su u BiH privredu, ekonomiju, prouzrokovale više od dve milijarde štete, a što je najtragičnije, bilo je žrtava.

Najmanje 21 osoba je poginula, dve se vode kao nestale, a na hiljade su evakuisane iz svojih domova.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime