spot_img

Čekaju li nas nove poplave?

Published:

spot_img

Mogućnost proletnih poplava na Balkanu koje su najavile neke svetske meteorološke stanice, domaći stručnjaci u oblasti klimatologije ne isključuju i pripisuju ih klimatskim promenama koje uzimaju maha.

– Činjenica je da će po izveštajima Evropskog meteorološkog centra, ali i po našim, u martu biti mnogo kiše. Trenutne prognoze kažu da bi padavine trebalo da budu svaki drugi dan. Mrazeva neće biti, osim osmog i devetog marta, kada bi moglo biti i malo snega – kazao je juče Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promene BiH, pišu Nezavisne novine.

Kuštrinović kaže da, iako je mart poznat kao “suv” mesec, ovogodišnji neće biti zbog velikog nevremena koje je na severu starog kontinenta i koje će svojom cirkulacijom u naše krajeve “gurnuti” nestabilnu masu.

Zbog toga će, kaže, Civilna zaštita morati da bude obazrivija u narednom periodu i sa velikom budnošću treba da pazi na situaciju, dok iz Civilne zaštite odgovaraju da su spremniji nego što su bili u maju 2014. godine, kada su BiH zahvatile katastrofalne poplave.

Količina padavina

Prema Kuštrinovićevim rečima, količina padavina će biti između 50 do 100 litara po metru kvadratnom.

– Mi situaciju pratimo redovno, pravimo svoje izveštaje, a svakih 15 dana ih dobijamo i od Svetske meteorološke organizacije, to jest njihovih evropskih sedišta – govori on.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičnog fakulteta u Banjaluci i član ekspertskog tima koji ispred BiH učestvuje na svim svetskim događajima u oblasti klimatskih promena, kazao je kako na svim netipičnim pojavama možemo “zahvaliti” narušenoj klimi.

– Zato je važno da shvatimo da je energetska efikasnost čiji se dan obeležava svakog 2. marta u veoma bliskoj vezi sa klimatskim promenama. Tako da je potrebna racionalna upotreba resursa i veća koncentracija na obnovljive izvore energije, jer sve je povezano kao karike u lancu – rekao je Trbić.

On kaže da, pored obilnih kiša, klimatski modeli u čijim izradama i on učestvuje, upozoravaju da BiH u budućnosti očekuje više dana sa sve jačim vetrom, formiranje malih tornada, popularno zvanih trube ili pijavice, kao i velikih količina grada.

– Što se tiče pojave velikih tornada, to je mala mogućnost, pre svega zbog konfiguracije terena koja je kod nas drugačija od, recimo, američkog kontinenta, gde je ta pojava veoma česta – dodaje Trbić.

Majske poplave iz 2014, koje su stručnjaci nazvali stogodišnjom katastrofom, unazadile su u BiH privredu, ekonomiju, prouzrokovale više od dve milijarde štete, a što je najtragičnije, bilo je žrtava.

Najmanje 21 osoba je poginula, dve se vode kao nestale, a na hiljade su evakuisane iz svojih domova.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img