Čavušoglu u posjeti BiH: Auto-put Sarajevo – Beograd osnažiće ekonomiju regiona

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska nastavlja podršku BiH, uključujući i podršku u borbi protiv pandemije i projektu izgradnje auto-puta Sarajevo – Beograd.

Čavušoglu se danas u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom inostranih poslova BiH Biserom Tursković.

Šef turske diplomatije će se sastati i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom te sa čelnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH.

Ističući da trgovinska razmjena između Turske i BiH nije opala ni u uslovima pandemije, Čavušoglu je kazao da je došlo do rasta izvoza iz BiH i da će strane nastaviti raditi na nastavku trenda ka balansiranju te razmjene.

Nakon sastanka delegacija MIP-ova rekao je da su razmijenili o mišljenja i o aktuelnim dešavanjima u BiH i regionu.

– Snažno podržavamo političko jedinstvo, teritorijalnu cjelovitost, mir i prosperitet BiH. Raduje nas da su nakon 12 godina u Mostaru održani lokalni izbori. U posljednje vrijeme su bili aktivni nekakvi papiri o temi cjelovitosti BiH i mi smo odmah iznijeli svoj stav o tome. Danas ponovo naglašavamo kako su takve teme i rasprave opasne, ne samo po BiH, već po cijelu regiju i Evropu – poručio je Čavušoglu.

Dodao je kako „kruženje takvih zlonamjernih anonimnih papira nikome ne donosi korist“ te je dodao kako je o tome juče razgovarao i sa zvaničnicima Slovenije.

-I u Sloveniji sam rekao da ovi anonimni papiri nikome ne mogu biti od koristi – istakao je turski ministar.

Poručio je kako Turska podržava integraciju BiH i zemalja Zapadnog Balkana u evropske i atlantske institucije i kako nastavlja doprinositi stabilnosti i miru na bazi rada trilateralnih mehanizama Turska – BiH – Srbija i Turska – BiH – Hrvatska.

Najavio je da će u drugoj polovici juna u Antaliji biti održan sastanak delegacija zemalja jugoistočne Evrope, a potom i prvi Antalija diplomatski forum.

Naglasio je da Turska nabavlja vakcine od različitih dobavljača i uskoro očekuje proizvodnju i domaćih vakcina te je poručio da će u tom kontekstu i u skladu s mogućnostima nastaviti pomagati i BiH.

Čavušoglu je istakao da je projekat izgradnje auto-puta Sarajevo – Beograd već započet iz Srbije i kako su u toku pripreme i u BiH, a da ga Turska snažno podržava i vjeruje u njegovu uspješnu realizaciju.

-Umjesto proturanja papira nepoznatih autora koji izazivaju rasprave koje nikom ne koriste, a za koje su nam i u Sloveniji rekli da to nisu uradili i pustili u javnost, dakle, umjesto takvih stvari koje razdvajaju, trebamo se usredotočiti na projekte koji povezuju zemlje i narode u regionu -zaključio je

Turkovićeva je izjavila da će izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd ne samo relaksirati regionalne veze, već i osnažiti ekonomiju BiH, ali i Srbije i cijelog regiona.

-Sada već ulazimo u fazu realizacije velikih zajedničkih projekata, među kojima je i izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd, uz pomoć Vlade Turske. Postoji interes svih strana da se što prije izgradi – istakla je Turkovićeva nakon sastanka sa turskim šefom diplomatije.

Ona je navela da Turska ima stabilizujuću i konstruktivnu ulogu u regionu, te izrazila uvjerenje da nema napretka zapadnog Balkana, bez napretka i stabilnosti BiH.

Prema njenim riječima, Turska podržava integritet i suverenitet BiH, ali i njen put ka članstvu u evroatlantskoj zajednici.

Iako je izvoz iz BiH u Tursku u proteklih par godina povećan, Turkovićeva je navela da je spoljnotrgovinski deficit zemlje i dalje prisutan, te dodala da se nada da će se ekonomski odnosi unaprijediti.

Ona je navela da je sa Čavušogluom razgovarala i o saradnji u oblasti kulture, te da su se dotakli i pitanja u vezi sa bezbjednošću i ilegalnim migracijama.

Turkovićeva je zahvalila Vladi i građanima Turske za pomoć koju pružaju BiH u vrijeme pandemije virusa korona, a posebno za pošiljku vakcina protiv kovida 19.

 

 

 

(srna/anadolija)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime