spot_img
spot_img

Бужим протјерује Божић

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Билборд постављен у Бужиму, којим су Мустафа Ружнић, премијер УСК, и Разим Халкић, предсједавајући Скупштине УСК, грађанима честитали Божић и Нову годину, биће уклоњен, објавио је општински начелник Мерсудин Нанић, који тврди да је плакат доживљен као провокација и увредљивог је карактера за Бужимљане.

У статусу објављеном на Фејсбук страници “Мерсудин Нанић, опћински начелник опћине Бужим”, а који је у међувремену нестао са те друштвене мреже, он тврди да му се јавио велики број суграђана изражавајући незадовољство поводом плаката.

Нанић наводи да је простор за рекламе изнајмљен фирми која је уредно платила своје обавезе према општини Бужим, али потом износи став да је плакат провокативан?!

“Уговором је дефинисано да провокативни и неприкладни плакати не могу бити постављени. Биће уклоњен јер не приличи ни мјесту ни времену. Поштујемо свакога и свачије, али своје не дамо”, навео је на Фацебооку Нанић, који нам се није јавио на бројне позиве, па ни на поруку коју је видио на Виберу, али ју је изигнорисао.

Огласио се, међутим, Суад Шахиновић, предсједавајући Општинског вијећа Бужима, који је казао да честитка није никаква провокација.

“Опћина Бужим је сигурно једна мерхаметли опћина. Морални чин би био да начелник поднесе оставку. Ми смо таква држава гдје морамо заједнички да живимо и шаљемо поруке мира. Умјесто да их шаљемо, ми шаљемо да још више усталасамо ситуацију. Још више продубљујемо кризу и тај национализам проради”, навео је Шахиновић.

“Сретан Божић и Нова година”, наведено је на споменутом плакату, због којег су негодовали из ОО СДА Бужим, из којег тврде да је билборд изазвао револт многих грађана, с обзиром на то да је Бужим чисто бошњачка средина и да су овакви плакати доживљени као провокација за све који живе у витешком граду Бужиму.

“Сматрамо да се оваква пракса више никад не може и не смије поновити у Бужиму, јер ако ово дозволимо сада, идуће године не би нас зачудило да у центру града донесу сламу и јаслице”, наводе из ОО СДА Бужим.

Халкић, с друге стране, наводи да је изненађен реакцијама из Бужима, чији добар дио грађана, нагласио је, живи у западној Европи.

“Нисам уопће очекивао овакву реакцију. Није то добар начин показивања мултиетничне Босне и Херцеговине”, рекао је Халкић за “Независне новине”.

Истакао је да су он и Ружнић на овај начин честитали Божић и Нову годину грађанима БиХ који пропутују тамошњим путевима.

“Осам опћина је добило једнообразан билборд за сваки празник, укључујући Бајрам, Божић и Нову годину. И никад није било проблема. Па реис је честитао Божић кардиналу Винку Пуљићу и свим вјерницима католичке вјероисповијести”, рекао је Халкић.

Ружнић сматра да с баналностима, у какве спадају честитке поводом празника, једини проблем имају политичари којима су у недостатку правих дјела и пројеката потребне јалове расправе које потпирују међусобну нетрпељивост народа и уништавају дух толеранције, којег је у овој земљи увијек било.

“Да је оваква честитка била нечија провокација и да представља било какав проблем грађанима ове опћине не могу вјеровати управо стога јер је у Бужиму довољно образованих људи и у вјерском и у свјетовном смислу. Плакат сигурно није нарушио ни здравље ни стање имана наших Бужимљана, а исто тако им неће утјецати на животе ни његово уклањање”, навео је Ружнић.

Из Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ истичу да је гнусно, поражавајуће и за сваку осуду уопште прочитати саопштење бужимске организације СДА и начелника.

“Овакве реакције су живи доказ и примјер ‘модерне и грађанске’ државе како је очигледно промишља СДА. То је ваљда тај примјер једнакоправности и суверености с којом би требало да приступимо ЕУ, а божићна честитка је вријеђање?!”, питају из ХНС-а.

Како истичу, новооткривена пријестоница СДА-овог “модерног и грађанског” би колективно требало да се постиди, а начелник Нанић да упути извињење.

“Не католицима нити неком Хрвату, него свим нормалним људима у БиХ, без обзира на то којем конститутивном народу или конфесији припадали. Ово је морално и етичко дно које нећемо допустити да постане норма понашања”, навели су из ХНС БиХ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img