Бура због „Халијарда“ на СФФ-у: Спасавање Американаца за Сарајево „четничка пропаганда“ - nula49.com
spot_img
spot_img

Бура због „Халијарда“ на СФФ-у: Спасавање Американаца за Сарајево „четничка пропаганда“

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Промоција филма режисера Радоша Бајића “Хероји Халијарда” који говори о спасавању америчких војника у Другом свјетском рату на Сарајево Филм Фестивалу (СФФ) изазвала је бурне реакције у овом граду.

Филм је инспирисан операцијом „Халијард“ која се зове и Ваздушни мост и која је је трајала од августа 1944. до фебрауара 1945. године. Тада је спасено 520 америчких пилота, захваљујући храбрости српског народа, који је ризиковао своје животе. Амерички пилоти и чланови посаде авиона оборених изнад Југославије, док су бомбардовали нацистички комплекс нафте у Румунији, из Прањана су евакуисани и пребачени у Италију.

У Сарајеву сматрају да је ријеч о „филму који промовише четништво на СФФ-у“ , па су затражене и оставке и одговорност челника Фестивала.

Министарство културе и спорта Кантона Сарајево је саопштило да је у оквиру бизнис платформе Сарајево Филм Фестивала – CineLink Industry Days, коју између осталих суфинансира „Креативна Европа“ програм Европске Уније „промовисан четнички националистичко-шовинистички покрет кроз филм ‘Хероји Халијарда'“.

Истичу да је то “противно европским, цивилизацијским и здраворазумским вриједностима, а сигурно и оним на којима је овај фестивал створен и одржаван”

-Грађани Сарајева и Министарство културе и спорта Кантона Сарајево траже и очекују транспарентност у дефинисању одговорности за пропуст у овом процесу, адекватније објашњење од затечености као и план санирања посљедица изазваних овим пропустом – додали су.

Навели су и да је Сарајево за умјетност и људе отворен град.

– За бизнис разговоре о филмовима који промовишу четничке покрете и четничке вође, нисмо отворени – истакли су .

Огласила се и градоначелница Сарајева Бењамина Карић.

-Дража Михаиловић је пресуђени ратни злочинац у Другом свјетском рату (1941-1945.) као и Ратко Младић и Радован Караџић током агресије 1992-1995. године. Покушаји рехабилитације Драже Михаиловића и четничког покрета у Сарајеву су недопустиви – поручила је Карић.

Даље наводи да данас, „док је ревизионизам у пуном замаху у и око наше земље, поклекну му чак и многи међу нама“.

-Испред Града Сарајева тражим конкретну одговорност, уколико желе наставак сарадње са овом градском администрацијом. Конкретна одговорност подразумијева оставку особе задужене за овај дио програма и селекцију филмова у овом програму. Град подржава фестивал као велику културну манифестацију, али овакви удари наносе немјерљиву штету фестивалу и Граду Сарајеву – нагласила је и додала да је „важно да организатори фестивала преузму одговорност за овакве покушаје ревизионизма и нарушавања достојанства града који јесте увијек био отворен за друге, али добронамјерне“.

-Наћи ћемо начина да се супротставимо недобронамјернима – закључила је.

Из СФФ –а су саопштили да филм није приказан на фестивалу, већ су у оквиру слотова за представљање нових, будућих пројеката, приказани инсерти филма који је у продукцији.

-Наглашавамо да наведени садржај није био договорен те да Сарајево Филм Фестивал неће допустити да се користи за промоцију историјског ревизионизма било које врсте – стоји у саопштењу.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић на друштвеној мрежи Икс (раније Твитер) истакао је да Сарајево треба да своје ставове о четницима разјасни и усагласи са Америчком амбасадом.

-Нека им они пошто Србима не вјерују објасне шта је операција “Халијард” и зашто је Дража одликован у Америци гдје има споменике. Са Французима нека виде зашто је Де Гол одликовао генерала Дражу. Слично са Пољацима. Па кад усагласе са САД и ЕУ да се јаве нама у Србији и Српској. Дакле није све до нас и понекад србофобија мора ударити у амерички, француски и још покоји зид интеграција којима и Бошњаци теже. Ту им “разни Бурсаћи” не могу помоћи. Ја то као партизанско дијете љубазно савјетујем. Ето – истакао је Стевандић.

Редитељ и сценариста филма Радош Бајић истиче да је желио да сними “Хероје Халијарда” зато што је “задивљен и инспирисан овим величанственим историјским догађајем”.

– Зато што је у тренуцима потпуног безнађа, препуштен вољи и милости оних чије је синове спасавао, овај јединствени подухват у лето 1944. године на својим плећима изнео српски народ, предвођен Југословенском краљевском војском, која се борила против немачких окупатора, али и против надолазећег комунизма. Зато што ме је у колективној националној несрећи једног народа, у вртлогу ратних страхота и трагици времена чији су протагонисти чланови једне типичне сеоске породице, занимала монументалност операције “Халијард”, али много више лична драма појединаца – рекао је раније Радош Бајић.

Садржај филма

“Хероји Халијарда” су ратна драма инспирисана истинитим догађајима,” неиспричана прича о трагици једног времена, о херојству и безнађу, о пријатељству, жртвовању и племенитости, о љубави и доброти…”.

Прича говори о три брата Јовић и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија. Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима, а најмлађи брат Илија растрзан је између двије стране.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img