spot_img

Буџети у БиХ пуни пара, инфлација једе стандард становништва

Published:

- Advertisement -

У прва четири мјесеца ове године приходи од индиректних пореза већи су за чак 538 милиона КМ или 21,82 одсто у односу на исти период прошле године, а сличан раст прихода забиљежиле су и ентитетске пореске управе тако да се лако може закључити да буџети у БиХ никада нису били пунији.

Економисти истичу да је раст прихода, посебно индиректних, директна посљедица инфлације од које држава краткорочно има користи, међутим проблем је што становништво рапидно сиромаши усљед поскупљења робе и услуга.

“Очекујем да у четвртом кварталу дође до стабилизације тих прихода и вјероватно наредна година неће доносити рекордан раст прихода по основу индиректних пореза. Раст прихода директна је посљедица инфлације и два су начина на које власт може искористити тај новац… Један је да унаприједи бенефите за оне који су везани за буџет директно или индиректно, а друга опција је да се покушају урадити структуралне реформе и тај вишак прихода искористи за те реформе, али, нажалост, не ради се наведено”, рекао је за “Независне новине” економиста Адмир Чавалић.

Што се тиче самих прихода, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у прва четири мјесеца они су износили три милијарде и пет милиона КМ и за 538 милиона КМ су већи у односу на исти период 2021. године. Само у априлу 2022. прикупљено је 776 милиона КМ индиректних пореза, што је за 132 милиона КМ више у односу на април 2021. године.

“Највећи дио прихода од индиректних пореза, као и сав прикупљени вишак прихода, завршио је код ентитета и Брчко дистрикта. Тако је Федерацији БиХ у четири мјесеца 2022. године распоређено милијарду и 283 милиона КМ, Републици Српској 715 милиона КМ и Брчко дистрикту 71 милион КМ”, саопштили су из УИО БиХ, у којем се наводи и да је у прва четири мјесеца у односу на исти период прошле године Републици Српској дозначен 121 милион КМ више, а Федерацији БиХ чак 206 милиона КМ више.

“За прва четири мјесеца у Републици Српској забиљежен је већи јавни приход од 250 милиона КМ. Уколико се овакви трендови наставе до краја године може се очекивати већи јавни приход до милијарду КМ јер према тренутним компликацијама у глобалним ланцима снабдијевања сматрам да ће се економска активност у Републици Српској убрзати”, рекао је за “Независне новине” економиста Саша Стевановић.

Он истиче да је у првом кварталу када је ријеч о Републици Српској могуће очекивати снажан раст економске активности и снажан раст економије.

“Раст приватне потрошње води расту приватних инвестиција и очувању и повећању броја радних мјеста. Претходне три године треба да нам буду путоказ и наук да само очувањем и увећањем дохотка те притиском на раст плата и пензија очувамо економију”, истакао је Стевановић.

Он каже да садашњи трендови указују да у Републици Српској идемо ка економији која ствара 14 милијарди годишње, за разлику од 2021. године када су створене 12,3 милијарде КМ.

“Овим темпом за пет до седам година може се очекивати подлога за раст плата и пензија за 100 одсто”, истакао је Стевановић.

Осим индиректних, у Републици Српској у прва четири мјесеца настављен је раст и директних пореза, па је тако Пореска управа Републике Српске прикупила 1,035 милијарди КМ или 123,7 милиона КМ више него у истом периоду претходне године.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img