Brčko u centru skandala: Od danas zabrana izvoza jabuka u Rusiju

Rusija od danas ponovo uvodi privremenu zabranu uvoza jabuka porijeklom iz BiH, a sve zbog novog slučaja prepakiranja voća od bh. kompanija, navodi se na zvaničnoj internetskoj stranici ruske agencije za fitosanitarni nadzor „Resseljnadzor“, objavljuje Dnevni avaz.

Dodaje se da je tokom pregleda oko 19 tona svježih jabuka ustanovljeno da nije tačna informacija na fitosanitarnom certifikatu, koji je 10. januara izdala Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja.

- Reklama -

– Na drvenim gajbama jabuka iz BiH primijećeni su tragovi prepakiranja i mijenjanja etikete. Detaljnim pregledom ustanovljeno je da su jabuke porijeklom iz Poljske – naglašeno je.

Prema izvještaju „Resseljnadzor“, lažno prikazivanje porijekla proizvoda krši dogovor između BiH i Rusije, ali i odredbe Međunarodne konvencije za zaštitu bilja.

Dodaje se da će sve pošiljke jabuka koje će iz BiH biti upućene prema Rusiji prije 22. januara biti predmet detaljnog pregleda koji podrazumijeva istovar iz kamiona na graničnom prijelazu.

Prema fotografijama koje je „Resseljnadzor“ priložio kao dokaz, uvoznik poljskih jabuka u BiH je kompanija „Zeta“ iz Velike Obarske pored Bijeljine, a na deklaraciji koja je upućena na tržište Rusije navodi se da je proizvođač Nedžad Mujčinović, a kompanija izvoznik Fruct Company“ iz Bijeljine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za „Avaz“ ovu informaciju te naglasio da će izvoz jabuka biti obustavljen sve do postizanja novog sporazuma s ruskom stranom.

– Od nadležnih entitetskih institucija tražimo da poduzmu korake prema prekršiocima, a radi se o jednoj kompaniji čije je ime poznato institucijama. Prepakivali su jabuke iz Poljske, čak su na gajbama ostavili etikete iz Poljske. Katastrofa, radi se o mangupima koji dovode u pitanje cijeli izvoz u Rusiju – kazao je Šarović.

Dodao je da je sada na entitetima da istraže kako je certifikat o bh. porijeklu jabuka izdala Fitosanitarna inspekcija iz Brčkog.

– Inicirat ću drastično pooštravanje procedure izdavanja fitosanitarnih certifikata. Neke stvari očito će se morati ozbiljno promijeniti ako želimo nastaviti izvoz bilo čega u Rusiju – zaključio je Šarović.

Da ovaj problem nije ni malo bezazlen, pokazuju i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH. Prema dostupnim analizama, izvoz jabuka u Rusiju zauzima drugo mjesto u vanjskotrgovinskoj razmjeni dvije države.

Za 11 mjeseci prošle godine iz BiH je u Rusiju izvezeno voća u vrijednosti većoj od 41 milion maraka.

Iz Inspektorata RS istakli su da je neophodno utvrditi odgovornost u vezi s propustima u izvozu jabuka iz BiH u Rusiju, ali da ova pošiljka nije mogla biti u nadležnosti Fitosanitarne inspekcije RS.

– Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da se kao proizvođač navodi fizička osoba iz Gradačca u FBiH, kao izvoznik subjekt iz Bijeljine, a pošiljka je izvezena preko carinske ispostave Distrikta Brčko. Za ovu pošiljku je Vanjskotrgovinska komora BiH izdala obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je ta roba porijeklom iz BiH – tvrde iz Inspektorata.

Utvrđuje se eventualna odgovornost brčanskog inspektorata

Gradonačelnik Brčko distrikta, Siniša Milić, pokrenuo je postupak utvrđivanja činjenica povodom međunarodnog skandala oko izvoza jabuka iz Poljske pod domaćom deklaracijom Rusiji. Zbog pomenutog spora Rusija je donijela odluku da od danas zabrani uvoz jabuka iz BiH u tu zemlju.

U navodima ruskih fitosanitarnih inspektora od petka rečeno je da je firma iz Bijeljine u Rusiju izvezla jabuke nabavljene iz Poljske a pod deklaracijom da su domaće, za što je certifikat izdao fitosanitarni inspektor iz Brčkog.

Delegacija brčanskog Inspektorata danas boravi na sastanku o pomenutom sporu državne razine u Sarajevu. Očekuje se da će nakon toga sastanka biti poznato više činjenica i pojedinosti.

„Ono što je takođe činjenica, to je da je i Vanjsko-trgovinska komora BiH dala određenu garanciju da je taj proizvod porijeklom iz BiH. Ali tim detaljima će se baviti odgovarajuće službe na nivou države. Mi sada utvrđujemo metodologiju rada našeg inspektorata, odnosno fitosanitarnog inspektora, i ukoliko se uvrdi da je bilo određenih propusta naravno da će protiv onoga ko je odgovoran biti poduzete odgovarajuće sankicije“, izjavio je gradonačelnik Milić.

 

 

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime