Brčko: Šta ćemo gledati na ovogodišnjim “Susretima”?

Ovogodišnji, 35. Susreti pozorišta BiH u Brčkom počinju 15. novembra, a ljubitelje pozorišne umjetnosti u našem gradu očekuje osam predstava.

Ovogodišnje susrete otvoriće predstava “Ravna ploča” Narodnog pozorišta Zenica.

- Reklama -

Ova drama prati posljednji dan u životu majke koja živi sama sa slijepim sinom u zabitom hercegovačkom selu, na obroncima Vran planine. Pogođena raznim životnim nedaćama, ona je izabrala samoću i izolovanost, podižući sina u jednom paralelnom svijetu gdje mu je njena riječ jedini zakon i put.

Predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodnog pozorišta Tuzla govori o mnoštvu, o državi, o domovini, o ljubavi, o sukobu, o mržnji…, a to je Hasan Kaimija. Preko njega je ispričana priča o prokletstvu, o ljubavi koja se događa samo na ovim prostorima, lik Hasana Kaimije zapravo je Bosanac i Hercegovac koji je na svojoj koži osjetio što znači borba za slobodu, pravo na mišljenje, izbor i ljubav.

Nakon nje slijedi predstava Narodnog pozorište Sombor “Kad bi Sombor bio Holivud“, predstava koju mediji često opisuju riječima “glumci bez teksta – publika bez daha”. Kokan Mladenović režirao je bajkovitu priču o Ernestu Bošnjaku, Somborskom sanjaru i prvom Jugoslovenskom sineasti koji je početkom 20. vijeka od Sombora želio da napravi Holivud. Ideja da predstava bude odigrana kao nijemi film iz Ernestovog vremena, djelovala je neobično u početku, ali kritika je ubrzo nakon premijere zaključila da je jedino bez riječi mogla da bude ispričana ova priča koju je sjajni mladi ansambl somborskog teatra , pokretom, igrom i mimikom, ispričao u jednom dahu.

Satirično kazalište Kerempuh iz Zagreba ove godine brčanskoj publici donosi predstavu “Govori glasnije!“. Riječ je o povratku u budućnost, preciznije o tome što se događa kada jedna žena iz BiH dolazi u jednu zagrebačku porodicu tražeći pomoć, donoseći sa sobom miris rata. Taj njezin dolazak postaje katalizator za razvoj priče, odnosno, dodatno zakomplikuje već komplikovane odnose.

U izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta dolazi nam predstava “Ničiji sin“, crnohumorni psihološki triler. U osnovi, to je porodična drama u kojoj se polako otkrivaju sablasti iz nedavne prošlosti, perioda rata devedesetih godina. Središnji lik je veteran Ivan, a u život čoveka za kog veruje da mu je otac – univerzitetskog profesora, bivšeg političkog zatvorenika i novokomponovanog političara Izidora Barića, naprasno i ucenjivački upada njegov nekadašnji zatvorski čuvar, Srbin Simo… „Ničiji sin“ – Beogradsko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

Narodno pozorište Republike Srpske izvodi predstavu “Naši dani“. Ovu predstavu vjerovatno je najbolje opisao njen reditelj, Jug Radivojević: “Čovek je zao sujetan, licemeran, gord, primitivan, proračunat, neiskren, lažljiv, pokvaren, podmukao, nestručan, samoživ, arogantan, bahat, namrgođen, bezobrazan, lopov, ubica, zlikovac…. Čovek je dobar, pažljiv, plemenit, saosećajan, human, iskren, blag, moralan, pravdoljubiv, čestit, pun razumevanja, darežljiv, sklon empatiji, oprostu i pokajanju, stručan, nenametljiv, nasmejan, produhovljen… Čovek mrzi, čovek voli, čovek bira sebe. Budi čovek. Izaberi.”

Socijalnu komediju za teatarske sladokusce, predstavu “Jedvanosimsoboakalomistobo” donosi nam Sarajevski ratni teatar Sarajevo. “Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažovan i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može”, rekao je o predstavi Aleš Kurt, reditelj.

Ovogodišnje Susrete zatvoriće “Osama – Kasaba u Njujorku” Zvezdara teatra iz Beograda. U pitanju je pedstava rađena po motivima romana Vladimira Kecmanovića, a u njoj, kako kaže reditelj Darko Bajić, “glavni glumac, pripovjedač, pokušava da svojom emocijom ispriča priču svoje prošlosti, na momente smiješno, na momente tako da, kako kaže Dušan Kovačević, “život potkazuje pozorište” i prerasta u tragediju. Ali u ovoj predstavi nećete vidjeti gubitnike, već borce koji se bore za svoj cilj, emociju, slobodan prostor u kom žive. Osećaćete težinu, ali i radost, kao i jednu vrstu spasenja.”

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime