spot_img
spot_img

Brčko nema nijednu akreditovanu visokoškolsku ustanovu

spot_img
spot_img

Prema podacima Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, u našoj zemlji je akreditovano ukupno 27 visokoškolskih ustanova, od tog broja, osam je državnih.

Iako su privatni fakulteti iz godine u godinu sve popularniji među mladim ljudima, što je djelimično uzrok sve manjeg broja upisanih studenata na državne fakultete, veliki broj građana još uvijek sumnja u vjerodostojnost privatnih visokoškolskih ustanova.

Jedan od njih je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je prošle sedmice najavio provjeru diploma iz Širokog Brijega i Travnika te sličnih ustanova, navodeći da su stečene na sumnjiv i netransparentan način. Međutim, u Širokom Brijegu ne postoji visokoškolska ustanova, nego Centar za obrazovanje, srednja strukovna škola s pravom javnosti.

“Opšte je poznato da je dovoljno dva dana da odete u Široki Brijeg ili Travnik i vratite se s fakultetskom diplomom koju želite. Sve i jedna diploma s tih adresa i još nekih će biti preispitane”, rekao je Dodik.

Ako su upitne one iz Travnika, ističu iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, onda su upitne i diplome iz Republike Srpske.

“Svako može zatražiti ispitivanje vjerodostojnosti neke visokoškolske ustanove. Tako i Milorad Dodik ima pravo da postavi takvo pitanje, ali moram da kažem da je prvi fakultet koji je došao u Srednjobosanski kanton, došao iz Banje Luke i to uz saglasnost Vlade RS. Ako su upitne diplome fakulteta kojem je RS dala saglasnost da dođe ovdje, onda su upitne i diplome u RS”, rekla je za Klix.ba ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katica Čerkez.

Ističe da su svi fakulteti na postoru SBK akreditovani pri Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

“Teško je ad hoc govoriti da je nešto uredu ili nije. Te ustanove su prošle proceduru, zadovoljile uslove i dobile akreditaciju, sljedeći korak je akreditacija studijskih programa koja je u proceduri za sve fakultete i studijske programe u BiH”, ističe ministarka.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH je nadležna za postupak akreditacije visokoškolskih ustanova u BiH, ali se ne bavi transparentnošću privatnih fakulteta, zakonitošću njihovog rada i legitimnošću diploma. Ne postoji ustanova na državnom ili entitetskom nivou koja se bavi takvom vrstom provjere.

Inače, na prostoru Republike Srpske nalazi se čak devet privatnih fakulteta, od tog broja šest ih je u Banjaluci te po jedan u Gradišci, Bijeljini i na Sokocu. Deset ih je u FBiH, dok na području Brčko distrikta nije akreditovana nijedna visokoškolska ustanova.

Na listi akreditovanih ustanova nalaze se: Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Visoka škola “Banja Luka Koledž” Banja Luka, Nezavisni univerzitet Banja Luka, Komunikološki koledž “Kapa Fi” Banja Luka, Univerzitet Sinergija Bijeljina, Univerzitet “Sarajevo school of Science and Technology”, Visoka škola za uslužni biznis Istočno Sarajevo – Sokolac, Univerzitet u Zenici, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu, Internacionalni “Burch” univerzitet, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet Džemal Bijedić, Sveučilište u Mostaru, Visoka škola “Logos centar” u Mostaru, Univerzitet u Bihaću, Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Travniku, Internacionalni univerzitet u Travniku, Visoka škola “CEPS-Centar za poslovne studije” u Kiseljaku, Sveučilište/Univerzitet Vitez, Panevropski univerzitet Apeiron, Visoka škola Primus, Visoka škola za primijenjene i pravne nauke “Prometej” i Sveučilište Hercegovina. Svi oni su akreditovani na četiri ili pet godina, osim Američkog univerziteta i Sveučilišta Hercegovina koji imaju uslovnu akreditaciju na tri, odnosno dvije godine.

Za provjeru vjerodostojnosti diploma nadležni su Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, kantonalna ministarstva obrazovanja i Odjeljenje za obrazovanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img