Brčko Fondu PIO duguje 18 miliona KM

U Brčko distriktu nisu izmirili ogroman iznos fondu PIO RS. Stanje se popravlja zbog sporazuma o učestaloj kontroli naplate.

Zbog činjenice da oni koji su dužni da uplaćuju doprinose iz Brčko distrikta Fondu PIO Republike Srpske duguju čak 18,1 milion maraka, svake godine se iz budžeta RS za Brčake koji penziju primaju iz ovog Fonda doplati više od tri miliona maraka.

Ovaj podatak dobili smo od Tihomira Joksimovića, portparola Fonda PIO RS, koji nam je rekao da je posle potpisivanja sporazuma između entitetskih ministarstava finasija i Poreske uprave u Brčkom o kontroli naplate doprinosa za PIO fondove RS i Federacije BiH, naplata značajno poboljšana.

– Redovna mesečna rata uplate u kasu Fonda iz Brčkog iznosi oko 1,8 miliona. U decembru je uplaćeno 3,6 miliona maraka. Do ove razlike došlo je zato što je preduzeće “Tesla” uplatilo dugovanja od 2010. do 2015. godine u iznosu od preko milion maraka, a i Vlada distrikta je uplatila obaveze za novembar i decembar – potvrdio nam Joksimović.

On je podsetio da je na kraju 2016. godine iz Fonda PIO RS u Brčkom penzije primalo 6.579 penzionera, za šta se iz kase Fonda mesečno isplati 2.082.000 maraka.

– Razliku između uplaćenih 1,8 miliona i potrebnih skoro 2,1 milion maraka nadomestimo iz budžeta RS. Inače, iz Fonda se u Republici Srpskoj na mesečnom nivou obezbedi 75 odsto potrebnih sredstava, dok se iz republičkog budžeta doda preostalih 25 odsto novca potrebnog da bi se penzije isplatile – precizirao je Joksimović.

Dug koji je u 2016. narastao na 18,1 milion maraka potiče od svih uplatilaca doprinosa, a veći deo nastao je do 2005. godine, kada su svi uplatioci na teritoriji Brčkog bili u nadležnosti Fonda RS. Joksimović je pohvalio saradnju Fonda PIO RS sa poreskim organima u Brčkom posle potpisivanja sporazuma, budući da su dugovanja iz Brčkog skoro zaustavljena. On je podsetio da dug iz ranijeg perioda nikada ne zastareva.

Iz brčanskog Sindikata ukazuju na opstrukcije vlasnika preduzeća. Krivce za ovakvo stanje generalni sekretar Sindikata Ilija Kalajdžić vidi u ponašanju Kancelarije OHR koja je dolaskom u Brčko 2000. godine u kreiranju zakona iz radno pravne oblasti namerno izbacivala obaveznu kontrolu uplaćivanja doprinosa.

– OHR se verovatno na to odlučio da bi podstakao investitore da ulažu u Brčkom. Zbog naloga supervizora entitetski inspektori nisu mogli da kontrolišu uplate u Distriktu, a naši inspektori nisu imali obavezu i nisu to radili, pa je nastao ovoliki dug. To su radničke pare zbog kojih mnogobrojni radnici sada ne mogu da ostvare penziju ili zbog manje uplate primaju umanjene penzije – naglasio je Kalajdžić.

Niko od odgovornih za uplatu doprinosa u PIO fondove u celoj BiH još nije kažnjen zbog izbegavanja ove obaveze. Sve dok se to ne desi, uplata doprinosa biće prepuštena volji poslodavaca.

SLIČNO I U FBIH

Portparol Fonda PIO/MIO Federacije Anel Lizde rekao nam je da u Brčkom penzije iz ovog fonda prima 4.713 penzionera, za šta se mesečno izdvaja 1.594.000 maraka.

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Mato Lučić rekao je da se iz Brčkog u Fond PIO/MIO FBiH mesečno uplaćuje oko 1.650.000 maraka. Podatak o dugovanjima brčanskih uplatilaca doprinosa federalnom fondu nezvanično je oko 10 miliona KM.

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime