Brčko: Ćilimi od vune alpake iz BiH idu u cijelu EU

Edin Mehmedović je umjesto farme biznis preusmjerio u izradu ćilima koji se proizvode u Brčkom i Visokom.

Dijaspora kao poluga razvoja bosanskohercegovačke privrede bila je glavna tema prije nekoliko dana održanog Biznis Foruma Brčko. Originalne ideje, iskustva modernog poslovanja i želja za povratkom u BiH samo su neke od stvari koje Brčko, ali i ostali gradovi žele iskoristiti i svoje lokalne zajednice pretvoriti u mjesto biznisa za privrednike iz dijaspore.

- Reklama -

Poslovni plan

Jedan je od takvih, koji posljednjih sedam godina uspješno posluje upravo u Brčkom, Edin Mehmedović sa svojom firmom Teutonia Alpacas. Originalno zamišljena kao farma alpaka za izvoz, zbog neuređenih odnosa sa Evropskom unijom i nemogućnošću izvoza živih životinja iz BiH u EU, Mehmedović je promijenio poslovni plan i počeo proizvoditi tepihe jedinstvene u ovom dijelu Evrope.

– Ideja se pojavila 2010. godine. Igrom slučaja, tada sam bio u Njemačkoj i na jednom sajmu alpaka sam upoznao farmere koji ih uzgajaju te smo u razgovoru došli na ideju da se ja vratim u Brčko i da u saradnji sa Vladom Brčko distrikta nađem mogućnost da nam se ustupi zemljište za farmu alpaka. Ideja je bila da iz Australije uvezem jedan kontingent od nekoliko stotina životinja koje bi bile nuđene kupcima iz Evrope. Ne biste vjerovali koliko ima kupaca alpaka u zapadnoj Evropi, kazao nam je Mehmedović.

Iako se radilo o originalnoj poslovnoj ideji, Mehmedović je nije mogao provesti u djelo zbog EU zakona koji BiH onemogućavaju da uveze živu životinju na teritoriju EU. Ipak, to Mehmedovića, koji je u međuvremenu upoznao sadašnju suprugu i odlučio ostati u BiH, nije spriječilo da pokrene biznis, pa je poslovnu ideju prilagodio prilikama.

– Tu sam se našao, upoznao suprugu, i ponuđeno mi je da organizujem proizvodnju vune od alpaka. U BiH su već postojali giganti koji su radili s vunom, i ja sam u tome vidio priliku. Otišao sam u tadašnji Vitex, koji je bio pred stečajem, radnici su bili bez staža i ušao u saradnju s njima, vremenom počeo svoje mašine kupovati i tako se poslovna ideja pretvorila u stvarnost, dodao je Mehmedović.

Unikati

Teutonia Alpacas danas iz BiH izvozi gotove proizvode proizvedene od vune alpake. U Bosni i Hercegovini uveze neopranu vunu visokog kvaliteta, opere je na jedinoj profesionalnoj praonici vune na Južnom Balkanu i proslijedi udruženjima žena koje tradicionalnim načinom izrađuju tepihe i ćilime. O kako kvalitetnim proizvodima se radi, govori i činjenica da su njegovi proizvodi pod brendom Gold Alpaca bili jedini proizvodi iz BiH izloženi na prestižnom sajmu unikatnih proizvoda u Parizu Mason Jar.

Kako je kazao, poslovni ambijent zbog kojeg nije mogao realizovati svoju originalnu ideju je daleko od povoljnog, a posebno otežavaju različita zakonska rješenja pod koje potpada. Ipak, Mehmedović će nastaviti s radom i nada se zaokružiti poslovni proces u BiH.

 

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime