Brčaci još uvijek čekaju svoje mjesto na Federalnoj listi transplantacije organa

U Brčko distriktu nalazi se 80 ljudi koji se liječe dijalizom. Iako je brčanski dijalizni centar jedan od najsavremenih centara u BiH, dijalizni pacijenti nemaju ista prava kao pacijenti u entitetima, ističe predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika “Bubreg”, Hadžip Karamujić.

“Dijalizni pacijenti u Brčko distriktu nemaju ista prava kao dijalizni pacijenti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, a to je posljedica loših Zakona u oblasti socijalne zaštite na koje mi već duži vremenski period ukazujemo, ali po običaju niko nas ne sluša. Naši dijalizni pacijenti poslije izvršenih predtransplantacionih pregleda u nekom od transplantacionih centra Tuzla, Zagreb i Beograd ne mogu na listu čekanja za kadaveričnu transplanatciju u Federaciji BiH što je posljedica nepotpisanih sporazuma između Odjeljenja za zdravstvo Vlade Distrika i Vlade Federacije BiH (Federalna lista čekanja za transplantacije)”, kaže Karamujić.

Karamujić govori da, iako je situacija s lijekovima za dijalizne pacijente bolja u odnosu na protekle godine, još uvijek nije povoljna iz razloga visokih cijena i nedostupnosti potrebnih lijekova.

“Mučimo muku i s nabavkom lijekova koji nisu na esencijalnoj listi Fonda zdravstvenog osiguranja Distrikta. Riječ je o lijekovima za smanjenje kalija u krvi – Resonium A i lijeku Mimpara koji smanjuje razinu paratiroidnih hormona u organizmu. Navedeni lijekovi su jako skupi, poneki su čak i do nekoliko stotina eura po kutiji, što nam također otežava njihovu kupovinu”, ističe Karamujić.

Za 12 godina koliko Udruženje “Bubreg” postoji, uspješno je izliječeno osam pacijenata koji su se vratili normalnom svakodnevnom životu, dok troje pacijenata čeka na transplantaciju bubrega.

Podsjetimo, jedan od brčanskih dijaliznih pacijenata je i Žikica Radovanović iz Brezovog Polja. Žikica je na dijalizi tri godine i jedini put ka njegovom potpunom ozdravljenju je transplantacija bubrega u Francuskoj za koju mu je potrebno oko 150.000 maraka. Stoga je za njega pokrenuta humanitarna akcija prikupljanja novaca putem bankovnog računa te M:tel broja telefona 1413.

Žikici možete pomoći i uplatom na žiro-račun:
UPLATA IZ BiH (NLB BANKA): 562-004-81589770-13
UPLATE IZ INOSTRANSTVA: IBAN: BA395620048140808913
SWIFT VIC: RAZBBA22

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime