spot_img

Босну и Херцеговину погодила несташица млијека, очекује се велики раст цијена

Published:

- Advertisement -

У трговинама широм Босне и Херцеговине већ се осјети значајна несташица млијека, а како сазнаје Klix.ba ускоро би се могао догодити велики раст цијена, али и празне полице. Многи ситуацију с млијеком сада пореде са оном која се догодила с уљем прије неколико мјесеци.

Како сазнајемо значајно се смањила производња млијека у Босни и Херцеговини. У првих шест мјесеци ове године је произведено око 12,5 милиона литара мање него у истом периоду прошле године. Од тога је око 7,7 милиона литара у Федерацији БиХ, а остатак у Републици Српској. Велики проблем је и немогућност увоза млијека из Европе.

Смањила се производња УХТ млијека које има максималну маржу односно ограничена му је цијена у трговинама. УХТ млијеко је дуготрајно млијеко високе квалитете и то је заправо најтраженије с 2,8 посто млијечне масти које највише конзумирају дјеца и старији.

Разлог несташице лежи у поскупљењу цијена хране за животиње, сушна година, недовољне количине вјештачког ђубрива, а тек се очекују прави проблеми након жетве која је у току.

Више разлога за несташицу млијека у Европи

Ђубриво које је поскупило до 300 посто није кориштено онолико колико се мора према агротехничким нормама, па и ту лежи један од разлога овог великог проблема.

Проблем несташице млијека не погађа само нашу државу већ и цијелу Европу, а ништа боље није ни у нашем комшилуку. Због свега тога, онемогућен је увоз млијека.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је за Klix.ba да млијека нема ни у Босни и Херцеговини ни у региону ни у Европи.

“Општа је несташица млијека ради тога што млади одлазе са села и нема ко да производи млијеко. Под два, ова ненормална суша у читавој Европи је довела до диспаритета цијена млијека и улазних цијена на фарми гдје је цијена млијека и сада максимално 80 фенинга што говори да се не може производити. Јучер смо разговарали у Млијекопродукту о цијени млијека гдје смо предочили да производна цијена мора бити минимално 1,20 КМ. Сада је цијена литра млијека у трговини 2,50 КМ (3,2% масти). Ми мислимо да произвођачка цијена мора ићи с 0,80 КМ на минимално 1,20 КМ да би се спасио мљекарски сектор. И по тој цијени од 1,20 КМ рачунамо да ћемо изгубити 20-30 посто произвођача”, рекао је Усорац.

Он је упозорио да нема више увозног млијека, па ни меса.

“Све је поскупјело, па мора и млијеко. Не можемо чувати мир на млијеку, јер ако будемо то радили нестат ће и ово мало произвођача што има у БИХ. У малопродаји је цијена 2,50 КМ, а нама плаћају 0,70 КМ. То је трипут већа цијена”, додао је.

Он је нагласио да ће грађани БиХ јести оно што имамо у држави, али каже да је то мало. За све криви актуелну власт која није урадила ништа да спријечи или ублажи кризу.

“Нису увели заштиту домаће производње, нису дали плави дизел, нису урадили оно што је урадила ЕУ. Ни они немају пуно, а гдје смо тек ми. Ја сам о томе говорио прошле године, али нисам изгледа имао коме рећи. Не бринем се за министре који имају плату по 5-6 хиљада КМ мјесечно, али шта ће јести сиротиња?!”, запитао је наш саговорник.

Тузлански кантон значајан је дио БиХ када је ријеч о произвидњи млијека, а тамошњих 1.350 фармера раније је упозорило на могућу несташицу овог производа.

Као разлог су навели проблеме с производњом сточне хране те прехраном осам и по хиљада музних грла.

Србија забранила извоз, Хрватска уводи мјере

Србија је јучер званично забранила извоз сировог и пастеризованог млијека (осим за Сјеверну Македонију и Албанију) с циљем омогућавања редовног снабдијевања становништва млијеком и спречавања одлива сировине ван граница земље, док Влада Хрватске планира мјере које подразумијевају ограничење цијена основних прехрамбених намирница међу којима је на првом мјесту млијеко.

Колико је ситуација алармантна говори изјава произвођача млијека у Србији који су јучер навели да је несташица млијека “увертира” и да ће бити све горе и горе јер је тај сектор уништен, а додатно су стање погоршали суша и замрзавање цијене млека.

“Губици у мљекарству се гомилају годинама. Предлагали смо још прије неколико година да се двоје телади однесе у зоолошки врт, да дјеца знају да су у Србији некад узгајане краве”, рекао је власник фарме крава у селу Љутово код Суботице Јосип Мачковић.

Да је цијели свијет у потрази за млијеком говори и вијест да је прије два дана кинески амбасадор у БиХ у разговору с федералним премијером Фадилом Новалићем исказао заинтересираност своје земље за увоз пољопривредних производа из БИХ као што су млијеко, мљечни производи, воће и вино.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img