spot_img
spot_img

Бошњачки делегат тражи да се уклоне табле са ознаком “Добродошли у Републику Српску”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бошњачки делегат у Дому народа БиХ Џемал Смајић (СБиХ) поднио је иницијативу Министарству транспорта и комуникација БиХ да се на граничним прелазима уклоне табле са ознаком “Добродошли у Републику Српску”.

Како сазнају “Независне новине” у иницијативи Смајић, која ће се наћи на данашњем дневном реду Комисије за спољњу и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа БиХ, наводи да поменуто министарство у року од 30 дана треба да уклони, како он наводи, нелегане ознаке које немају државних знакова из граничних појаса на свим граничним прелазима у БиХ.

“Такође, Министарство треба да припреми и законска рјешења којим би се прецизирао начин рјешавања ових сиутуација, уз дефинисње надлежног органа за укљањање нелегалних ознака (уколико то није надлежност Министарства)”, наводи Смајић у иницијативи.

У свом образложењу наводи да широм БиХ на граничним прелазима постоје ознаке без државних обиљежја, а која збуњу све оне који долазе у БиХ, туристе, госте…, али и грађане БиХ.

“Као примјер наводим таблу натписа ‘Добро дошли у Републику Српску’. На овој табли је такођер исто написано на енглеском и другим странима језицима. Напомињем да РС представља један од ентитета у БиХ, док је питање граница, граничних контроли и граничних појаса регулисано на нивоу државе”, наводи Смајић у образложењу и додаје да очигледно постоји конфузија при разумјевање надлежности – држава, ентитет у овом случају.

“Сходно овом подносим иницијативу која је упућена Министарству транспорта и комуникације БиХ чији је циљ да се уреди ова област, уклоне нелегалне ознаке/табле, али и оно најважније – дугорочно направи промјена како би се минимизирале могућности за нарушавањем граничних појаса на овакав начин. Уколико поменуто министарство нема надлежности, онда иницијативом наводим да је потребно припремити и предложити нова законска рјешења од стране овог министарства”, закључује у образложењу Смајић.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img