wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Bošnjački delegat traži da se uklone table sa oznakom "Dobrodošli u Republiku Srpsku" - nula49.com
spot_img

Bošnjački delegat traži da se uklone table sa oznakom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”

Published:

spot_img

Bošnjački delegat u Domu naroda BiH Džemal Smajić (SBiH) podnio je inicijativu Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da se na graničnim prelazima uklone table sa oznakom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”.

Kako saznaju “Nezavisne novine” u inicijativi Smajić, koja će se naći na današnjem dnevnom redu Komisije za spoljnju i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH, navodi da pomenuto ministarstvo u roku od 30 dana treba da ukloni, kako on navodi, nelegane oznake koje nemaju državnih znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH.

“Takođe, Ministarstvo treba da pripremi i zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih siutuacija, uz definisnje nadležnog organa za ukljanjanje nelegalnih oznaka (ukoliko to nije nadležnost Ministarstva)”, navodi Smajić u inicijativi.

U svom obrazloženju navodi da širom BiH na graničnim prelazima postoje oznake bez državnih obilježja, a koja zbunju sve one koji dolaze u BiH, turiste, goste…, ali i građane BiH.

“Kao primjer navodim tablu natpisa ‘Dobro došli u Republiku Srpsku’. Na ovoj tabli je također isto napisano na engleskom i drugim stranima jezicima. Napominjem da RS predstavlja jedan od entiteta u BiH, dok je pitanje granica, graničnih kontroli i graničnih pojasa regulisano na nivou države”, navodi Smajić u obrazloženju i dodaje da očigledno postoji konfuzija pri razumjevanje nadležnosti – država, entitet u ovom slučaju.

“Shodno ovom podnosim inicijativu koja je upućena Ministarstvu transporta i komunikacije BiH čiji je cilj da se uredi ova oblast, uklone nelegalne oznake/table, ali i ono najvažnije – dugoročno napravi promjena kako bi se minimizirale mogućnosti za narušavanjem graničnih pojasa na ovakav način. Ukoliko pomenuto ministarstvo nema nadležnosti, onda inicijativom navodim da je potrebno pripremiti i predložiti nova zakonska rješenja od strane ovog ministarstva”, zaključuje u obrazloženju Smajić.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img