Bosić: “Autoput treba da ide trasom Beograd – Bijeljina – Brčko – Tuzla – Sarajevo”

Napomenuo je da će veza između ta dva grada postojati na razne načine, preko koridora Vc i na druge načine, “ali važnost ovog povezivanja je i u unutrašnjem saobraćaju, odnosno u povezivanju gradova, regija, privrede unutar države”.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je prihvatio prijedlog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladena Bosića (SDS) da se u dnevni red uvrsti i Deklaracija o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva.

Bosić je, obrazlažući svoj prijedlog, kazao da je deklaracija politički neutralna i pokušava da skrene pažnju da prilikom određivanja gdje će se novac građana investirati moraju biti uvaženi kriterijumi koji su jasni, egzaktni i lako dokazivi.

– U ovom slučaju stvorena je politička volja u bilateralnim ili trilateralnim susretima između izvršnih vlasti BiH i Republike Srbije, u to se uključila i Republika Turska koja je obećala da će finansijski pomoći izgradnju i povezivanje Sarajeva i Beograda – kazao je Bosić.

Napomenuo je da će veza između ta dva grada postojati na razne načine, preko koridora Vc i na druge načine, „ali važnost ovog povezivanja je i u unutrašnjem saobraćaju, odnosno u povezivanju gradova, regija, privrede unutar države“.

- Reklama -

Bosić kaže da bi ta trasa trebala da ide putem Beograd – Bijeljina – Brčko – Tuzla -Sarajevo.

– Ovaj prijedlog deklaracije nije protiv bilo koje druge trase – naveo je on.

Prihvaćen je i prijedlog poslanika Damira Arnauta da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti Informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihova svrha po interese BiH i njenih građane.

 

 

 

(FENA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime