Bosanski vehabija nestao bez traga

Problemi za agencije u BiH zbog Adema Karamuje, povratnika iz Sirije. Interpol raspisao crvenu poternicu, traži ga i SIPA.

Adem Karamuja (34), ratnik iz Sirije i vehabija, za kojim je Interpol raspisao crvenu poternicu, još uvek nije pronađen na području BiH i za njim traga SIPA. On je nestao u aprilu kada mu Sud BiH, nakon pravosnažne presude, nije odredio pritvor, i Karamuja je prihvatio ovaj poklon Suda BiH i nestao bez traga.

- Reklama -

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže, za “Novosti”, da primer Karamuje pokazuje sve slabosti bezbednosnih struktura u BiH.

Prema njegovim rečima, Karamuja je samo jedan od 110 povratnika sa ratišta u Siriji koji se kriju po BiH i koji su tempirane bombe.

– Ovde se otvara pitanje kako osobi koja je bila u Siriji dve godine i koja je veoma opasna uopšte nije određen pritvor nakon izricanja presude. Očigledno da Karamuja i njemu slični imaju jaku zaštitu u pravosudnim institucijama, a najjača zaštita je u delu bošnjačkih političara koji upravljaju institucijama BiH i koji pod tepih guraju vezu Bošnjaka i ID – ističe Galijašević.

On dalje kaže da Karamuja može slobodno da se sada krije po BiH i to u nekom od 22 paradžemata, koliko ih ima zvanično u BiH, a gde policija ne zalazi.

– Novac za život takođe nije sporan jer paradžemati imaju svoje izvore prihoda sa više strana, odnosno novac dolazi iz inostranstva, iz Saudijske Arabije pre svih, raspoređuje se kao pomoć radikalnim vehabijama. Od tog novca se finansira i odlazak vehabija iz BiH u Siriju, ističe Galijašević.

On dalje kaže i da je Karamuja veoma nezgodan kao svedok jer mnogo zna o odlasku vehabija iz BiH u Siriju, ali u o vezama sa bošnjačkim političarima.

– Karamuja je u Siriju otišao kod Nusreta Imamovića koji je tamo jedan od komandanata u Nusra frontu. Nakon dve godine se vratio ali je upao u oči bezbednjaka. Ipak zbog namerne propusnosti bezbednosnih organa u BiH Adem Karamuja se izvukao da ne leži u zatvoru iako je osuđen na dve godine – kaže Dževad Galijašević.

UHAPŠEN PRE TRI GODINE

PODSEĆANjA radi, Karamuja je uhapšen u policijskoj akciji “Damask” 2014. godine, a Sud BiH ga je 7. aprila ove godine pravosnažno osudio na dve godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za Islamsku državu.

 

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime