spot_img
spot_img

Боље икад него никад: Парламент БиХ сутра о буџету за 2019.

spot_img
spot_img
spot_img

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ сутра би у Сарајеву требало да разматра Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ.

Буџет институција БиХ за 2019. годину Предсједништво БиХ утврдило је на сједници 31. јула, прегласавањем српског члана Предсједништва Милорада Додика, који је тражио да претходно буде формиран Савјет министара.

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2019. години износе 966 000 000 КМ, што је за 16 000 000 КМ више него 2018. године, а сервисирање спољног дуга БиХ износи 825 760 678 КМ и мање је за 178 301 651 КМ у односу на претходну годину.

Будући да до сада није усвојен буџет за 2019. годину, институције БиХ и међународне обавезе БиХ финансиране су на основу одлука Савјета министара у техничком мандату о привременом финансирању.

Посланици би требало да размотре и Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Предложени закон један је из сета од пет реформских закона којим се унапређује финансијска стабилност у БиХ и врши усклађивање овог закона са одговарајућим директивама ЕУ.

Новим законом омогућена је боља заштита депонената приликом трансформације банака у БиХ, те уведена могућност реструктурирања банака.

Прописано је да банке које добију дозволу за рад од ентитетских агенција за банкарство аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

Међу предложеним тачкама дневног реда је и захтјев групе посланика за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Кривичног закона БиХ а које се тичу кривичног дјела тероризма, укључујући злоупотребу информационих технологија, интернета и других мрежа, те путовања и боравак у другој земљи у сврху терористичких активности, као и обуку за извођење терористичке активности.

Највећи број тачака дневног реда односи се на давање сагласности за ратификацију уговора и споразума за финансирање више инфраструктурних и других пројеката у БиХ вриједних стотине милиона КМ.

Почетак сједнице, прве редовне након конститусиања Представничког дома почетком децембра прошле године, резервисан је за коментаре на добијене одговоре на посланичка питања, њих скоро 500, међу којима је и неколико питања посланика постављених у прошлом мандату овог дома.

Сједница је заказана за 10 часова.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img