spot_img

Bobar banke nema, ali krediti se i dalje moraju plaćati

Published:

Bobar banka ide u stečaj, odlučio je sud, a ova vest alarmirala je klijente koji i dalje vraćaju kredite u ovoj banci.

Oni sa zebnjom očekuju informaciju stečajnih organa o tome da li će svi krediti dospeti na naplatu, s obzirom na to da Zakon o stečaju predviđa da svi dužnici, sa otvaranjem stečaja, treba da izmire obaveze prema stečajnom dužniku. Za porodice koje su uzele kredite, a posebno povoljne stambene kredite IRB je plasirao preko ove banke, to sada znači velike brige.

Stečajni upravnik Bobar banke Lazo Đurđević, kojeg je pre dva dana imenovao Okružni privredni sud u Bijeljini, za sada je kratko poručio da mu treba vremena da se upozna sa situacijom i da će jasniji stav imati za desetak dana.

U međuvremenu, ekonomisti koji se bave ovim pitanjima poručuju da se Zakon o stečaju u slučaju finansijskih institucija kao što je banka mora pažljivo primenjivati.

– Zakon o stečaju nije prilagođen za vođenje stečaja u bankama, koje nisu klasična privredna društva, tako da će se u provođenju ovog postupka očigledno javiti neke situacije za koje možemo reći da su nove i da će biti dosta nepoznanica. Stečajni upravnik će morati da bude agilan i ažuran u pogledu rešavanja tih nedoumica. Ima slučajeva gde se stečaj, odnosno likvidacija banaka, vodi po posebnim zakonima. U svakom slučaju, ovaj stečaj će trajati prilično dugo – ocenjuje ekonomista i stečajni upravnik Goran Radivojac, te dodaje se svi krediti ne moraju odmah proglasiti dospelim, podsećajući na primer stečaja u MKO „Sinergija“.

Ekonomisti sumnjaju i da će se organi stečaja odlučiti da odmah traže naplatu kredita koji se uredno vraćaju, ističući da to nikome ne može biti u interesu. Ocenjuju, ipak, da je stečaj banke bio realniji od likvidacije. Po podacima likvidacionog upravnika banke, od pre nekoliko meseci, na naplatu bi moglo dospeti oko 27 miliona KM kredita, od čega su krediti pojedinaca oko 4,5 miliona KM, a ostalo su krediti pravnim licima.

Iz Investiciono-razvojne banke RS kažu da i oni čekaju da vide šta će uraditi stečajni organi, te da još razmatraju šta oni mogu da urade po pitanju zaštite svojih plasmana preko Bobar banke i klijenata kojima su dali kredite. Podsećaju, ipak, da to više nije u njihovim rukama.

– U skladu sa Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je regulisano pitanje preuzimanja kreditnog portfolia, IRB RS je zahtevala preuzimanje kreditnog portfolia od Bobar banke koja je bila u postupku likvidacije, ali s obzirom na to da našim zahtevima nije udovoljeno, IRB je pokrenula tužbu-parnični postupak protiv navedene banke. Okružni privredni sud u Bijeljini još nije zakazao ročište – kaže portparol IRB Zoran Popović.

Iz Bobar banke u likvidaciji su, podsećamo, tvrdili da IRB nije na vreme zatražila preuzimanje svog portfolia, dok iz IRB tvrde da jesu.

Osim toga, nadležni sud u Bijeljini u ovom sporu već je odbio zahtev IRB da banci u međuvremenu zabrani da raspolaže tim kreditima, te da je tada zauzeo i stav da su ti krediti ušli u likvidacionu masu.

Slaba naplata potraživanja

Agencija za bankarstvo RS predložila je pokretanje stečaja banke u septembru prošle godine, jer ona ne može da plati obaveze.

Likvidacioni upravnik je u izveštaju o sprovođenju postupka likvidacije u prvih šest meseci 2016. konstatovao da je banka imala gubitak iz ranijih godina od 177.331 KM i ukupan negativan kapital od 124.464 KM, te da je naplata potraživanja ispod planiranog.

Sud je najpre odbio taj predlog Agencije, ali je nakon žalbe promenio odluku.

 

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img