spot_img
spot_img

Бобар банка покреће 1.000 тужби за невраћене кредите

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бобар банка у стечају покренуће више од 1.000 тужби против грађана по основу невраћених кредита. Од 1.193 клијента пропала банка тренутно потражује 24,2 милиона КМ. У већини ових предмета услиједиће и контратужбе, јер физичка лица траже да се утврди да су уговори о кредитима заправо били ништави, сазнаје портал CAPITAL.

Информацију је потврдила и Судија Божана Гужвић напомињући да Врховни суд РС сматра да је ријеч о предметима који су проистекли из ликвидације Бобар банке и због тога су уступљени на рјешавање Окружном привредном суду.

„Њиховим рјешавањем објективно ће се скратити закључење стечаја у Бобар банци. Нове тужбе против физичких лица свакодневно пристижу и седмично добијамо по шест до седам тужби“, изјавила је Гужвић.

У Окружном привредном суду у Бијељини јуче и данас одржано је пет припремних рочишта по тужбама Бобар банке у стечају против Сретка Гурдељевића, Драгана Јовића, Жељка Бобара, Лазара Поповића и Марије Маковић због невраћених кредита које су својевремено, већина у 2006. години, подигли у овој банци.

На главној расправи, заказаној за 9. фебруар наредне године, осим извођења доказа и предочавања налаза вјештака економске струке, биће саслушан стечајни управник Бобар банке Горан Лалић и свједок Петар Цацановић, бивши директор Бобар банке.

У извјештају од 25. марта ове године, Лазо Ђурђевић, сада већ бивши стечајни управник Бобар банке у стечају, навео је да потраживања од физичких лица износе 24,2 милиона КМ те да се назначени износ потражује од укупно 1.193 клијента.

Актуелни стечајни управник банке Горан Лалић потврдио је за ЦАПИТАЛ да је Бобар банка 20. јуна 2006. године одобрила 25.000 КМ Лазару Поповићу, истакавши да доспјела главница износи 25.000 КМ, камата 10.900 КМ, затезна камата 4.000 КМ, суспендована камата 20.400 КМ, судски трошкови 7.400 КМ, што укупно у овом тренутку износи око 68.000 КМ.

Евидентно је и да је Марији Маковић 8. јула 2005. године Бобар банка одобрила кредит у износу од 20.000 КМ, те да доспјела главница износи 15.400 КМ, камата 4.500 КМ, затезна камата 2.300 КМ, суспендована камата 12.800 КМ, судски трошкови 5.500 КМ, што укупно у овом тренутку износи 40.700 КМ.

Лалић каже да одбрана у овим предметима наступа са фразом „фиктивни кредити“, те да такав израз не постоји у економији нити у банкарству.

„Правно гледано, овдје је све чисто. Постоје потписани уговори о кредитима, потписане мјенице и мјеничне изјаве, уговори о јемству, потписане одлуке Надзорног, односно Кредитног одбора банке. Постоје и исплатни налози са износима одобрених кредита“, каже Лалић истичући да ће он и Одбор повјерилаца искористити сва правна средства која им буду на располагању да у овом и другим судским поступцима заштите права повјерилаца и њихову имовину.

 

 

 

(capital.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img