spot_img
spot_img

Blokirani milioni od akciza, nema dogovora kako podijeliti sredstva

Published:

spot_img

Na posebnom podračunu Uprave za indirektno oporezivanje na kojem se prikuplja novac od putarine, počev od 1. februara, kada je počela primjena izmjena i dopuna Zakona o akcizama, zaključno sa 30. junom već je prikupljeno 165 miliona KM, ali nije potrošena ni jedna marka.

“Ta sredstva stoje na podračunu Jedinstvenog računa i biće raspoređena onog trenutka kad Upravni odbor (UO) UIO donese poseban akt, odnosno odluku o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava prema Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu”, rekao je sarajevskom portalu “SB” portparol Uprave Ratko Kovačević.

Dosadašnji pokušaji da se postigne dogovor ministara finansija BiH. Republike Srpske i FBiH o raspodjeli prihoda od akciza nisu urodili plodom.

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 odsto novca od putarina je do usvajanja zakona o akcizama u decembru prošle godine dijeljeno na sljedeći način: 59 odsto FBiH, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

Problem je nastao kada su predstavnici Federacije BiH iznijeli zahtjev za drukčijom preraspodjelom novca, zahtijevajući da FBiH umjesto 59 pripadne 64 odsto prikupljenih sredstava.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ranije je izjavio da se novac može dijeliti samo prema dosadašnjim koeficijentima.

“Ne postoji nikakva osnova za mijenjanje koeficijenata. Izgradnja auto-puta je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski, jer onda bi gradili samo entitetske auto-puteve. Ali, naravno, o tome je postignut nivo konsenzusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi”, rekao je Tegeltija.

Vlada Federacije BiH traži povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava jer smatraju da su znatno veći potrošač goriva od Republike Srpske.

Prema pouzdanim informaacijama portala, Vlada Federacije BiH nema namjeru odustati od svog zahtjeva, jer je riječ o desetinama milion KM, koje bi se u suprotom „odlijevale“ iz Federacije BiH u Republiku Srpsku.

Ali, kako ni Vlada Republike Srpske sve su prilike, neće popustiti, novac od putarine još će mjesecima ostati neraspoređen na računu Uprave, gdje bi se do kraja godine trebalo prikupiti više od 350 miliona KM!

Gotovo je izvjesno da će se raspodjela tog novca dogovoriri tek nakon konstituisanja nove vlasti, u martu ili aprilu 2019. godine.

Inače, u parlamentarnoj proveduri se nalazi zahtjev SDS-a kojim se traži da budu ukinute akcize na gorivo, koje su uvedene krajem prošle godine u visini od 18 feninga.

 

 

 

 

 

(rtvbn.com/agencije)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img