spot_img
spot_img

Блокирани милиони од акциза, нема договора како подијелити средства

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На посебном подрачуну Управе за индиректно опорезивање на којем се прикупља новац од путарине, почев од 1. фебруара, када је почела примјена измјена и допуна Закона о акцизама, закључно са 30. јуном већ је прикупљено 165 милиона КМ, али није потрошена ни једна марка.

“Та средства стоје на подрачуну Јединственог рачуна и биће распоређена оног тренутка кад Управни одбор (УО) УИО донесе посебан акт, односно одлуку о коефицијентима за расподјелу тих средстава према Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту”, рекао је сарајевском порталу “СБ” портпарол Управе Ратко Ковачевић.

Досадашњи покушаји да се постигне договор министара финансија БиХ. Републике Српске и ФБиХ о расподјели прихода од акциза нису уродили плодом.

Према досадашњој расподјели, 90 одсто новца од путарина је до усвајања закона о акцизама у децембру прошле године дијељено на сљедећи начин: 59 одсто ФБиХ, 39 одсто Републици Српској и два одсто Брчко дистрикту.

Проблем је настао када су представници Федерације БиХ изнијели захтјев за друкчијом прерасподјелом новца, захтијевајући да ФБиХ умјесто 59 припадне 64 одсто прикупљених средстава.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија раније је изјавио да се новац може дијелити само према досадашњим коефицијентима.

“Не постоји никаква основа за мијењање коефицијената. Изградња ауто-пута је јединствен систем у БиХ, а никако ентитетски, јер онда би градили само ентитетске ауто-путеве. Али, наравно, о томе је постигнут ниво консензуса који је постигнут и треба га се придржавати док се не постигне неки нови”, рекао је Тегелтија.

Влада Федерације БиХ тражи повећање њиховог процента од расподјеле средстава јер сматрају да су знатно већи потрошач горива од Републике Српске.

Према поузданим информаацијама портала, Влада Федерације БиХ нема намјеру одустати од свог захтјева, јер је ријеч о десетинама милион КМ, које би се у супротом „одлијевале“ из Федерације БиХ у Републику Српску.

Али, како ни Влада Републике Српске све су прилике, неће попустити, новац од путарине још ће мјесецима остати нераспоређен на рачуну Управе, гдје би се до краја године требало прикупити више од 350 милиона КМ!

Готово је извјесно да ће се расподјела тог новца договорири тек након конституисања нове власти, у марту или априлу 2019. године.

Иначе, у парламентарној проведури се налази захтјев СДС-а којим се тражи да буду укинуте акцизе на гориво, које су уведене крајем прошле године у висини од 18 фенинга.

 

 

 

 

 

(rtvbn.com/agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img