spot_img

Birališta zatvorena: Nepravilnosti, pokušaji kupovine i krađe glasova

Published:

spot_img

Najmanje 11 osoba saslušano je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog sumnje da su kupovale glasove na današnjim izborima u BiH.

To je objavio sarajevski portal Žurnal.

Privedene osobe navodno su prodavale glasove na području Istočnog Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala, Han Pijeska i Sokoca, a o svemu su obavešteni Centralna izborna komisija i Tužilaštvo BiH.

Posmatračka grupa “Pod lupom” saopštila je da se na području Lopara u RS pojavilo oko 70 lažnih posmatrača koji su na birališta došli sa lažnim akreditacijama, pokušavajući da izbace prave posmatrače te organizacije.

Direktor te posmatračke grupe Dario Jovanović rekao je da su se “pojavile osobe sa falsifikovanim akreditacijama koje su obilazile biračka mesta i vršile pritisak na posmatrače” Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

Slučaj je prijavljen policiji koja, kako je navedeno, nije intervenisala na terenu. Iz Policijske uprave Bijeljina naveli su da nije bilo potrebe za izlaskom na biralište i da je slučaj rešen na licu mesta.

U semberskom selu Ostojićevo došlo je do verbalnog sukoba između posmatrača i članova biračkog odbora, potvrdio je predsednik Gradske izborne komisije Bijeljina Žiko Krunić.

Taj sukob je izbio kada jedan član biračkog odbora nije dozvolio posmatraču da uloži prigovor. Kompletan birački odbor je zamenjen, a glasanje će biti produženo za vremenski period trajanja prekida.

Na biračkom mestu u Banjaluci jedan od glasača je, potpisujući svoje ime na biračkom spisku, primetio je da se neko ranije potpisao u ime njegovog sina, koji uopšte nije u BiH jer studira u inostranstvu.

On je napravio fotografiju na kojoj se vidi da se neko ranije potpisao u ime njegovog sina, zbog čega je tražio da se napravi zapisnik.

Koalicija “Pod lupom” objavila je da je do 14.00 na biračkim mestima zabeleženo 240 “kritičnih situacija”, od kojih je 88 rešeno.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opšti izbori, na kojima će građani glasati za članove Predsedništva BiH, za predsednika i potpredsednike Republike Srpske, za poslanike u parlamentu BiH, parlamentima RS i Federacije BiH, kao i za zastupnike u skupštinama deset kantona Federacije BiH.

 

 

 

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img