spot_img
spot_img

Биралишта затворена: Неправилности, покушаји куповине и крађе гласова

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Најмање 11 особа саслушано је у просторијама Министарства унутрашњих послова Републике Српске због сумње да су куповале гласове на данашњим изборима у БиХ.

То је објавио сарајевски портал Журнал.

Приведене особе наводно су продавале гласове на подручју Источног Сарајева, Источног Новог Сарајева, Пала, Хан Пијеска и Сокоца, а о свему су обавештени Централна изборна комисија и Тужилаштво БиХ.

Посматрачка група “Под лупом” саопштила је да се на подручју Лопара у РС појавило око 70 лажних посматрача који су на биралишта дошли са лажним акредитацијама, покушавајући да избаце праве посматраче те организације.

Директор те посматрачке групе Дарио Јовановић рекао је да су се “појавиле особе са фалсификованим акредитацијама које су обилазиле бирачка места и вршиле притисак на посматраче” Коалиције за слободне и поштене изборе “Под лупом”.

Случај је пријављен полицији која, како је наведено, није интервенисала на терену. Из Полицијске управе Бијељина навели су да није било потребе за изласком на биралиште и да је случај решен на лицу места.

У семберском селу Остојићево дошло је до вербалног сукоба између посматрача и чланова бирачког одбора, потврдио је председник Градске изборне комисије Бијељина Жико Крунић.

Тај сукоб је избио када један члан бирачког одбора није дозволио посматрачу да уложи приговор. Комплетан бирачки одбор је замењен, а гласање ће бити продужено за временски период трајања прекида.

На бирачком месту у Бањалуци један од гласача је, потписујући своје име на бирачком списку, приметио је да се неко раније потписао у име његовог сина, који уопште није у БиХ јер студира у иностранству.

Он је направио фотографију на којој се види да се неко раније потписао у име његовог сина, због чега је тражио да се направи записник.

Коалиција “Под лупом” објавила је да је до 14.00 на бирачким местима забележено 240 “критичних ситуација”, од којих је 88 решено.

У Босни и Херцеговини данас се одржавају општи избори, на којима ће грађани гласати за чланове Председништва БиХ, за председника и потпредседнике Републике Српске, за посланике у парламенту БиХ, парламентима РС и Федерације БиХ, као и за заступнике у скупштинама десет кантона Федерације БиХ.

 

 

 

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img