spot_img
spot_img

“Бинго” радницима исплаћује 10 милиона КМ

spot_img
spot_img

“Бинго Гроуп” у четвртак ће својим радницима исплатити 1.080 КМ финансијске подршке, како у Федерацији БиХ, тако и у Републици Српској и дистрикту Брчко, што је износ близу 10 милиона КМ, укључујући и порезе у РС и Брчком, гдје је овај износ опорезив, најављено је из највеће домаће пословне групације у Босни и Херцеговини.

Ова групација са око 9.000 запослених највећи је инвеститор и послодавац у БиХ.

Иако је трговина примарна дјелатност “Бинга”, са више од 220 трговина, у којима свакодневно поздраве више од 250.000 купаца, “Бинго Гроуп” броји укупно 20 компанија, укључујући властиту производњу јаја, пилетине, тјестенине и папира.

“Три деценије ‘Бинга’ је дуг период и мало је времена да би се описало све оно чиме се бавимо. Знамо да већина, када се каже ‘Бинго’, помисли прво на продавачицу и полицу. Наша основна дјелатност јесте малопродаја, 220 објеката, око 50 ресторана и шест великих тржних центара широм БиХ. Међутим, ту је и 13 производних погона. Највећи смо произвођач јаја у БиХ и пилећег меса са три огромне фарме. Производимо тоалетпапир, тјестенину, имамо текстилну, уз пластеничку индустрију на скоро 30.000 метара квадратних под стаклеником и електричну енергију на соларни погон већ више од 12 година. Од фабрика у нашем власништву бих нагласила ‘Мајевица’ прехрембену индустрију, затим ‘Семберку’ за израду зачина и ‘Дита Тузла’ производњу детерџената. То су фабрике које смо дигли из пепела, које су биле у стечају, а које данас раде и за извоз”, казала је Љиљана Куносић, извршна директорица “Бинго Гроупа”.

Посљедњих скоро 30 година “Бинго Гроуп” је на домаћем тржишту инвестирао више од 850 милиона КМ, што ову групацију чини највећим домаћим инвеститором. Ове инвестиције подразумијевају инвестиције у производњу, аквизиције, раст и развој, технологију и људе.

“Људи су у фокусу нашег дјеловања. С њима смо изградили најјачу домаћу пословну групацију. На нивоу године ‘Бинго’ групација издваја 51 милион КМ пореза и доприноса везаних за плате радника. Од тога 28 милиона уђе у ПИО фондове на нивоу Федерације БиХ и Републике Српске, а 18 милиона у здравствене фондове”, истакла је Куносићева.

О сталном унапређењу услова рада у “Бинго” трговинама говорио је Един Ибрахимовић, извршни директор за бизнис операције “Бинга”.

“Поносни смо на чињеницу да наши упосленици имају највиша просјечна примања у области традиционалне трговине у БиХ, која у просјеку износе око 1.049 КМ нето, те 1.429,42 КМ бруто. Ове године смо упосленицима исплатили 350 КМ регреса, који са ових 1.080 КМ представљају 1.430 КМ додатних примања, што је практично и више од 13. плате за наше раднике”, истакао је Един Ибрахимовић.

Представници “Бинго Гроупа” истакли су да једнократна подршка није довољна те да је крајње вријеме да држава омогући растерећење привредника у корист радника.

“Ми, као највећи послодавац, јавно се обавезујемо да ћемо свако растерећење пореза и доприноса директно преусмјерити у корист радника.

Свако смањење ових намета резултираће директним повећањем плата наших радника. Бити највећи послодавац, представља велику обавезу према скоро 9.000 запослених и око 30.000 чланова њихових породица. Наше појединачне акције нису рјешење, реакција државе је потребна без одгађања”, изјавила је Љиљана Куносић.

Андријана Букваревић, директорица људских ресурса, најавила је покретање Фонда “Срце заједнице”, на иницијативу власника групације Сенада Џамбића, који подразумијева пружање финансијске подршке обољелим запосленицима, али и члановима њихових породица. Годишњи буџет овог фонда ће бити 1.000.000 КМ.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img