spot_img
spot_img

Бијељина: Од почетка године откривено 1.227 миграната

spot_img
spot_img
spot_img

У току ове године полиција Републике Српске је пронашла 2.852 мигранта, који су илегално ушли у БиХ, а највише их је откривено на подручју Полицијске управе (ПУ) Бијељина – 1.227, констатовано је на састанку Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске, који је формирала Влада.

У периоду од 1. јануара до 5. септембра ове године на подручју ПУ Зворник откривено је 440 илегалних миграната, Требиње – 264, Фоча – 211, Бањалука – 209, Источно Сарајево 160, Приједор 149, Градишка 131, Добој 56 и на подручју ПУ Мркоњић Град пет, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске након данашњег трећег састанка овог тијела одржаног у Бањалуци.

У наведеном периоду полиција Републике Српске је Тужилаштву БиХ поднијела 23 извјештаја против 28 лица због основа сумње да су починили 25 кривичних дјела кријумчарење људи, од којих је једно кривично дјело организовани криминал у вези са кријумчарењем људима.

У саопштењу се наглашава да у више од 90 одсто случајева пронађени мигранти немају лична идентификациона документа.

На састанку је утврђено да је на подручју БиХ закључно са 4. септембром регистровано 12.752 незаконитих миграната, а највише их је из Пакистана (4.338), Сирије (1.880), Ирана (1.734), Авганистана (1.270) и Ирака (1.108).
Намјеру за азил изразило је 11.837 миграната, а захтјев за азил је поднијело њих 1.099 миграната, док је путем реадмисије у друге земље враћено 713 миграната.

Полиција Републике Српске и даље пружа помоћ и подршку Граничној полицији БиХ у откривању и спречавању илегалног уласка миграната преко границе БиХ и у ту сврху је ангажовала 78 полицијских службеника.

У случају потребе, полиција Републике Српске може издвојити већи број полицијских службеника који би помогли Граничној полицији БиХ у спречавању и откривању илегалних миграција.

Осим узнемирења грађана у мјестима у којима се појављују мигранти, за сада на подручју Републике Српске није забиљежено вршење кривичних дјела или нарушавање јавног реда и мира од миграната, првенствено зато што полиција Републике Српске предузима одговарајуће превентивне активности, односно не дозвољава кретање илегалних миграната без надзора.

У саопштењу из МУП-а Српске истиче се да ће и у наредном периоду бити настављен појачан рад на подручју свих полицијских управа на рјешавању проблематике која се односи на илегалне миграције.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img