Bijeljina: Obilježeno 25 godina od osnivanja Garde Panteri

Udruženje veterana Garda Panteri iz Bijeljine obilježilo je danas 25 godina od osnivanja ove specijalne jedinice Vojske Republike Srpske čijih je 105 boraca položilo život za odbranu Srpske.

Na centralni spomenik oslobodiocima u gradu vijence su položile delegacije porodica poginulih i saboraca, a o herojskom ratnom putu svjedočila je izložba fotografija u Galeriji Centra za kulturu.

- Reklama -

General u penziji Budimir Gavrić rekao je novinarima da je ova brigada u sastavu Istočnobosanskog korpusa od svog osnivanja bila angažovana tamo gdje je bilo najteže i dala ogroman doprinos u odbrani srpskog naroda i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Panteri su bili angažovani na gotovo svim ratištima Srpske, a kao jednu od briljatnih ratnih akcija izdvojio je proboj ka Smolući i spašavanje 7.000 Srba sa tog područja iz neprijateljskog obruča.

Garda Panteri osnovana je 2. maja 1992. godine, njen legendarni komandant bio je Branko Pantelić Panter, a kroz brigadu je tokom rata prošlo gotovo 2.000 boraca.

Sjećanje na herojski put ove specijalne jedinice čuva udruženje veterana Garda Panteri u Bijeljini u čijem su članstvu i djeca poginulih saboraca.

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime