BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

Nakon što je posljednjom izmjenom Regulative EU broj 2018/659 Bosna i Hercegovina uvrštena u spisak trećih zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u zemlje EU.

Realizovan je prvi izvoz dva registrovana konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.

Poslije dobijanja informacije da je usvojena navedena izmjena Regulative broj 2018/659, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je organizovao nekoliko sastanaka. Te obuka za predstavnike konjičkih saveza i klubova koji djeluju u Bosni i Hercegovini. Kao i obuke za nadležne veterinarske inspektore koji vrše ispunjavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata za međunarodni promet konjima.

- Reklama -

S obzirom da organizacija konjičkih utrka i drugih takmičenja u kojima učestvuju konji slijedi u narednom periodu, očekuje se i povećan međunarodni promet registrovanim konjima između Bosne i Hercegovine i EU.

Pored omogućenja privremenog i trajnog izvoza registrovanih konja, omogućen je i privremeni ulazak registrovanih konja iz zemalja EU u BiH. Te njihov povrat u EU. To ranije nije bilo moguće.

Navedena činjenica će sa sigurnošću doprinijeti poboljšanju i afirmaciji konjičkog sporta u Bosni i Hercegovini. I to dolaskom konja iz Evropske unije na takmičenja u Bosni i Hercegovini.

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime