spot_img
spot_img

БиХ у црвеном, ништа од слободног путовања

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније договорили су да координишу услове путовања становништва током пандемије вируса корона, што подразумијева израду “пандемијске мапе” на основу које ће се доносити мјере за путовање, а како ствари сада стоје и судећи по садашњим подацима, Босна и Херцеговина биће означена црвеном бојом као високоризична земља, тако да њени грађани у земље ЕУ неће моћи путовати без PCR теста, карантина, изолације или тестирања у самој ЕУ.

Наиме, усаглашено је да се ризик за сваку земљу процјењује на основу броја тестираних на 100.000 становника у седам дана прије саме процјене као и броја позитивних на вирус корона у посљедње двије седмице у одређеној европској регији. Према тим параметрима, БиХ је већ у црвеном јер је у посљедње двије седмице имала више од 50 новозаражених на 100.000 становника. Тачније од 5. до 11. октобра имала је 67 новозаражених на 100.000 становника, док је седмицу прије, односно од 28. септембра до 4. октобра, било 41,56 новозаражених на 100.000 становника. Један од параметара за “мапирање” биће и број новозаражених у односу на број тестираних, а за несметано путовање у ЕУ поред мање од 25 новозаражених у посљедње двије седмице на 100.000 становника биће потребно и мање од четири одсто позитивних од броја тестираних.

Како су утврдили европски званичници, наранџастом бојом биће обиљежени они којима је број заражених мањи од 50 у посљедње двије седмице на 100.0000 становника, а проценат заражених четири и више одсто. Овом бојом биће обиљежене и државе и регије у којима је број новозаражених између 25 и 150, али је проценат позитивних у односу на број тестираних мањи од четири одсто.

Црвеном бојом биће обиљежене високоризичне земље у којима је сада и БиХ, а у којима је ситуација лошија у односу на услове којима је дефинисано обиљежавање зеленом и наранџастом бојом, док ће сивом бојом бити обиљежене земље и регије за које нема довољно информација.

Путници из дијелова Европе који су обиљежени зеленом бојом моћи ће путовати без икаквих ограничења, док би они који долазе из дијелова обиљежених наранџастом и црвеном бојом могли имати обавезу карантина, самоизолације или подвргавања тестирању прије или по доласку у другу државу.

Стручњаци у БиХ наглашавају да је јако тешко прогнозирати када би се БиХ могла евентуално наћи на “зеленој листи” те да треба пратити европске земље које све више пажње поклањају одређеним географским подручјима, с тим да се неке ствари у самој БиХ морају боље организовати, као што је број тестираних.

“Сада су тестови јефтини и треба далеко више тестирати људи, а не ограничавати тај број и ко све може бити тестиран. Здравствени радници би се требали свакодневно тестирати, а већи број тестираних аутоматски значи мањи постотак новозаражених у односу на број тестираних”, рекао је за “Независне” Еднан Дрљевић, начелник Одјељења за инфективне болести у Зеници, додајући да је срамота у БиХ и то шта се ради са вакцинацијом против сезонског грипа јер ће имати убједљиво најмање вакцинисаних у Европи и то свега два одсто, а требало би у вријеме пандемије најмање 20 одсто.

И Блашко Топаловић, епидемиолог, наглашава за “Независне” да је тешко предвидјети даљи развој ситуације, посебно јер улазимо у сезону грипа те да се становништво у БиХ мора навикнути на вирус и живјети с њим.

БиХ и даље ван “зелене листе”

ЕУ неће мијењати листу земаља чијим грађанима је на основу епидемиолошких података дозвољен улазак на територију Шенгена, тако да ће БиХ и даље остати под привременим ограничењима када је ријеч о путовањима.

Иако је предвиђено да се ажурирање “листе трећих земаља” ради сваке двије недјеље, оно се овога пута није нашло на агенди ЕУ амбасадора који су се јуче састали у Бриселу. Како преносе поједини медији, у Бриселу оцјењују да ће се, имајући у виду нови талас вируса корона широм свијета, листа за слободно путовање преко границе ЕУ у наредном периоду само смањивати, а никако повећавати.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img