spot_img

BiH trenutno nije ugrožena hakerskim napadom

Published:

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada koji je proteklog vikenda pogodio svijet.

Matić je gostujući na RTS istakla da potpuna zaštita od hakerskih napada ne postoji, i napomenula da je Srbija preduzela korake kako bi se zaštitila u toj oblasti.

Ona je naglasila da Srbija ima mehanizme i sisteme zaštite što se tiče ustanova od posebnog značaja, a kada je u pitanju privreda “protokol o informacionoj bezbednosti svi morati da primenjuju”.

Matić je podsjetila na to da je proteklog vikenda na meti hakera bilo 150 zemalja, da je bilo ugroženo više od 200.000 korisnika, a da su na meti bili sistemi od posebnog značaja kao što su bolnice u Velikoj Britaniji što direktno ugrožava živote ljudi.

Ona je, govoreći o video-igri “Plavi kit”, u kojoj se djeca pozivaju na samopovređivanje, podvukla da takvih primjera u Srbiji nije bilo.

Sistemi u institucijama Bosne i Hercegovine takođe nisu ugroženi hakerskim napadom, ali su u institucijama na najvišem nivou vlasti u toj zemlji preduzete mjere sigurnosti.

 

 

 

(fokus.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img