BiH suspendovana iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, jer nije imenovala nove predstavnike

Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine biti suspendovana iz rada Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSVE) jer u roku šest mjeseci od održanih opštih izbora nije imenovala nove predstavnike u tom tijelu, izjavio je danas predstavnik Savjeta Evrope u BiH Dragoslav Štefanek.

– BiH do kraja ove godine neće moći da učestvuje u radu PSVE. To znači da BiH neće učestvovati prilikom donošenja jedne od najvažnijih odluka koja će biti donijeta tokom ove godine, a to je imenovanje novog glavnog sekretara Savjeta Evrope – rekao je Štefanek i dodao da BiH neće učestvovati na tri zasijedanja, niti u odborima tog tijela

Prema pravilima Savjeta Evrope, zemlje članice moraju da imenuju nove članove izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini najkasnije šest mjeseci od dana održavanja izbora, u suprotnom slijedi privremena suspenzija u učešću u radu PSVE, prenosi Hina.

- Reklama -

Senad Šepić, koji je predsjedavao prethodnom Delegacijom BiH u PS Savjeta Evrope rekao je da je to strašno loša poruka o imidžu i kredibilitetu institucija i države BiH u međunarodnim institucijama.

– Činjenica da nakon šest mjeseci ljudi koji vode zemlju, vlasti odnosno politički lideri, nisu u stanju da se formalno dogovore oko izbora pet članova delegacije BiH u PS Savjeta Evrope je strašna poruka i katastrofalno stanje koje govori gdje se mi kao država nalazimo – rekao je Šepić za sarajevski Klix.ba.

On je istakao da se može desiti da oko nekog političkog pitanja nemamo dogovor unutar BiH, ali da je nevjerovatna stvar da ne postoji kapacitet da se predloži pet osoba koje će predstavljati BiH.

– Oni faktički sjede pored zastave države BiH u organizaciji u kojoj je skoro 50 zemalja članica Savjeta Evrope. Samo Bjelorusija nema svoju delegaciju u Savjetu Evrope – rekao je on.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime