spot_img
spot_img

БиХ се обавезује да неће присвајати небеска тијела

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што је прије годину дана Савјет министара БиХ одлучио да БиХ приступи уговору о начелима којима се уређује дјеловање земаља у истраживању и кориштењу свемира, укључујући Мјесец и друга небеска тијела, и посланици парламента БиХ у четвртак ће отворити расправу о овом питању.

Између осталог, у самом уговору наводи се да свемир, укључујући Мјесец и друга небеска тијела, није предмет националног присвајања на основу захтјева за суверенитетом, путем кориштења или окупације, или било којим другим средствима.

“Земље потписнице уговора обавезују се да неће стављати у орбиту око Земље било какве објекте на којима се налази нуклеарно наоружање или било која друга врста наоружања за масовно уништење, поставити такво наоружање на небеска тијела или стационирати наоружање у свемир или на било који други начин”, наводи се у члану 4. уговора о начелима којима се уређује дјеловање земаља у истраживању и кориштењу свемира, укључујучи Мјесец и друга небеска тијела, а о којем ће расправљати посланици Представничког дома парламента БиХ.

Када је ријеч о лансирању објеката у свемир, укључујући Мјесец и друга небеска тијела, потписивањем уговора БиХ ће, уколико с њене територије буде нешто лансирано, бити одговорна за штету начињену другој земљи или њеним физичким и правним особама које начине ти објекти или његови састави дијелови на Земљи.

Према уговору све станице, системи, опрема и свемирска возила на Мјесецу и другим небеским тијелима су отворени на бази реципроцитета за представнике других држава потписница уговора.

“Тим представнцима се даје разумна правовремена обавијест предвиђене посјете како би се могле обавити одговарајуће консултације и предузети максималне мјере опреза, сигурности и избјегавања ометања редовног рада на објекту који се посјећује”, наводи се у уговору.

Све земље потписнице уговора астронауте сматрају изасланицима човјечанства у свемиру, пружају им сву могућу помоћ у случају несреће, невоље или присилног слијетања на територију друге државе потписнице или на пучину.

“У случају таквог слијетања астронаута, они се сигурно и хитно враћају у земљу регистрације њиховог свемирског возила”, наводи се у уговору.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img